Trump Organization schrapt plannen voor 2 nieuwe hotelketens

De Trump Organization komt terug op zijn plannen voor de oprichting van twee nieuwe hotelketens. Dat heeft Eric Trump, topman van het concern en zoon van de Amerikaanse president Donald Trump, aangekondigd. Hij wijst voor die beslissing grotendeels naar de vijandige politieke omgeving die het bedrijf ervaart. De Trump Organization had twee jaar geleden de lancering van de ketens Scion en American Idea bekendgemaakt.

Het merk Scion zou zich toeleggen op accommodaties uit de middenklasse. American Idea moest zich vooral op de budgetmarkten toespitsen. Dat betekende een belangrijke koerswijziging voor de Trump Organization, die zich tot dan toe vooral op het luxesegment had gericht.

Schade

“We leven in een klimaat waar alles tegen ons wordt gebruikt,” benadrukte Eric Trump. “We worden geconfronteerd met nepnieuws. Maar bovendien moeten we ook afrekenen met een vijandige campagne van democratische politici. Zij zijn alleen maar geïnteresseerd om de president schade te berokkenen. Wij zijn al echter een van de grootste vastgoedbezitters van de wereld. Het is voor ons geen enkel probleem om onze geplande groei tijdelijk af te remmen.”

Het persbureau Associated Press wees erop dat bij de lancering van Scion en American Idea gewag was gemaakt van snel succes. “Bij de lancering in maart twee jaar geleden werd gesproken over bijna twee dozijn ontwikkelaars die intentieverklaringen hadden ondertekend om hotels onder het merk Scion te openen,” aldus het persbureau.

“Het bedrijf toonde zich bijzonder enthousiast over de toekomstmogelijkheden van de nieuwe franchise. Maar de aangekondigde lawine van contracten is nooit uitgekomen. Het goedkopere American Idea, dat enkele maanden later werd gelanceerd, kreeg met dezelfde problemen te maken.”

“In de politiek geladen omgeving van tegenwoordig is iedereen voorzichtig,” betoogde hotelconsulent Lee Hunter recent. De Trump Organization worstelt echter ook met een aantal zelfopgelegde beperkingen op de uitbreiding van zijn activiteiten.

Toen Donald Trump president werd, overhandigde hij de dagelijkse leiding over het bedrijf aan zijn zonen Eric en Donald Junior. Het bedrijf beloofde tevens geen nieuwe deals in het buitenland te zullen nastreven. Binnenlandse projecten zouden bovendien worden doorgelicht door een jurist die werd ingehuurd om ervoor te zorgen dat er geen belangenconflict met het presidentschap van Donald Trump zou kunnen rijzen.

Merknaam

“We hebben miljarden dollar aan deals laten vallen en hebben vrijwel alle uitbreidingen gestopt,” benadrukte Eric Trump. “We blijven enorme offers brengen en begrijpen het grotere geheel meer dan wie dan ook. Onze vader heeft de belangrijkste en machtigste baan ter wereld.”

De Trump-organisatie verwierp echter niet de kans dat de nieuwe merken op een later tijdstip alsnog opnieuw zouden worden opgestart. Dat zou mogelijk kunnen gebeuren wanneer het presidentschap van Donald Trump zou zijn afgelopen.

“Het opbergen van de nieuwe hotelplannen volgt op eerder slecht nieuws voor het bedrijf,” benadrukt Associated Press. “Een aantal goede doelen hebben evenementen in het resort Mar-a-Lago van Trump in Florida geannuleerd. Zijn Schotse golfclubs verliezen jaarlijks miljoen dollars. Verschillende vastgoedprojecten hebben bovendien de naam Trump van hun gevels gehaald.”

“Bovendien zijn er ook nog een aantal gerechtelijke dossiers. Er loopt een onderzoek naar een mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen drie jaar geleden. Daarnaast is er nog het probleem van de schendingen van de campagnefinanciering. Volgens experts heeft het merk Trump dan ook een aanzienlijk deel van zijn aantrekkingskracht verloren.”

Recent waren nog een aantal van de Amerikaanse golfclubs van Trump het mikpunt van kritiek van de democraten. De golfclubs hadden immers een aantal werknemers ontslagen. De medewerkers waren al lange tijd in dienst, maar bleken illegaal in de Verenigde Staten te verblijven.

“Dat doet vragen rijzen over de wervingspraktijken van het bedrijf,” aldus de democraten. “Nochtans heeft de president beloofd dergelijke werknemers aan te pakken. Hij wil zelfs een muur bouwen om te beletten dat deze groep nog verder zou aangroeien.”

Nadat was ontdekt dat de medewerkers illegaal in het land waren, had het bedrijf naar eigen zeggen geen andere keuze dan tot een ontslag over te gaan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20