Er lopen nu 17 onderzoeken tegen Donald Trump en/of zijn entourage

Nadat speciaal-aanklager Robert Mueller de voorbije 3 weken de ene verrassing na de andere bekend maakte dreigt 2019 zonder meer een horrorjaar voor de Amerikaanse president Donald Trump te gaan worden. De vastgoedmagnaat uit New York is gemengd in niet minder dan 17 rechtszaken die worden gecoördineerd door 7 verschillende procureurs en onderzoekers. Onderzoeken die door het Amerikaanse Congres worden gevoerd zijn hierin niet eens inbegrepen.Wired magazine zet de 17 onderzoeken netjes op een rij:

Onderzoeken door speciaal-aanklager Robert Mueller:

1. Onderzoek naar de Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van november 2016.

2. Onderzoek naar de rol van Wikileaks.

3. Rol van het Midden-Oosten. Potentieel het belangrijkste onbekende aspect van het Mueller-onderzoek: wat deed het Midden Oosten om Trump verkozen te krijgen?

4. Onderzoek naar de activiteiten van Trumps voormalig campagneleider Paul Manafort, die het eerst op een akkoord gooide met Mueller, maar ook daarna opnieuw op ten minste 5 leugens werd betrapt.

5. Onderzoek naar het Trump Tower project in Moskou.

6. Andere campagne- en transitiecontacten met Rusland. Deze contacten zouden zijn blootgelegd door zowel Trumps ex-advocaat Michael Cohen als zijn ex-veiligheidsadviseur Michael Flynn.

7. Belemmering van de rechtsgang.

© Getty Images

Onderzoek door de advocaat-generaal van het zuidelijke district van New York:

8. Samenzwering tijdens de presidentscampagne en het onderzoek naar de financiën van de Trump Organization.

9. Onderzoek naar de financiering van de inhuldiging van Trump.

10. Onderzoek naar het geld van het zogenaamde Trump super PAC. (PAC is de afkorting voor Political Action Committee, een type lobbygroep in de Verenigde Staten die zich bezighoudt met het inzamelen van geld voor politieke kandidaten om verkiezingenwetgeving en andere politieke zaken te beïnvloeden.

11. Lobbying door buitenlandse activisten.

Onderzoek door de advocaat-generaal van het District Columbia (Washington DC):

12. Maria Butina en de wapenlobby NRA. (Butina studeerde in de VS en sloot zich volgens de aanklagers als Russische agente aan bij de wapenlobby National Rifle Association (NRA) met de bedoeling invloed te krijgen in de Amerikaanse politiek.)

Onderzoek door de advocaat-generaal van het oostelijke district van de staat Virginia:

13. Elena Alekseevna Khusyaynova, de vermeende chef-boekhouder van het Internet Research Agency. Zij werd eerder deze herfst aangeklaagd voor activiteiten die los staan van de Russische beïnvloedingscampagne van 2016. Waarom ze apart wordt vervolgd blijft tot op vandaag een mysterie.

14. Turkse beïnvloeding

Wat was de rol van Turkije? Erdogan zou nog voor de machtsovername door Trump via Michael Flynn (foto onder) hebben gelobbyd voor de overlevering van de geestelijke Fethullah Gülen (75), die ervan wordt ervan beticht de drijvende kracht te zijn geweest achter de mislukte staatsgreep in Turkije half juli 2016. Flynn werkt in dit onderzoek mee met de onderzoekers.

© Getty Images

Onderzoek door de stad New York City, de staat New York en andere procureurs-generaal:

15. Belastingfraude

Nadat de New York Times aan het licht bracht dat Trump meer dan 400 miljoen dollar zou hebben overgehouden aan belastingconstructies, startten de stad New York en het New York State Tax Department een onderzoek naar Trumps belastingbetalingen.

16. De activiteiten van de Trump Foundation, de liefdadigheidsinstelling van de familie Trump.

17. Onderzoek naar overtredingen van de ‘Emoluments Clause’.

De Trump Organization werd eerder deze maand gedagvaard voor een overtreding van de zogenaamde ‘emoluments’ of compensatieclausule. Daarbij zou de president via zijn hotels zaken hebben gedaan met en betalingen hebben ontvangen van buitenlandse mogendheden, iets wat bij wet verboden is. 

In bijna elk van deze 17 zaken hebben de onderzoekers de medewerking verkregen van verdachten die zeer dichtbij Trump stonden. Onder hen mensen zoals Michael Cohen (foto onder) de ex-advocaat van de president en Allen Weisselberg, de CFO van de Trump Organization.

De conclusie van Tim O’Brien (Bloomberg)

“Trump dreigt de geschiedenis in te gaan als een schaamteloze gladjanus die, door zijn obsessie om het Witte Huis te veroveren, als een vulgaire versie van Icarus over de grenzen van zijn eigen geluk en zijn vaardigheden heen vloog, om zijn bedrijven, zijn kinderen en zijn fortuin in de handen van openbare aanklagers te deponeren.”

© Getty Images

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20