‘Biden wil regelgeving om nicotinegehalte van sigaretten te verlagen tot niet-verslavend niveau’

De Amerikaanse regering-Biden overweegt tabaksfabrikanten te verplichten de nicotine in alle sigaretten die in de VS worden verkocht te verlagen tot een niveau waarop ze niet langer verslavend zijn. Dat schrijft zakenkrant The Wall Street Journal

De Amerikaanse regering is aan het afwegen of ze mentholsigaretten zal verbieden, een verlaging van het nicotinegehalte in alle sigaretten zal opleggen – of allebei, melden anonieme ingewijden in WSJ.

De overheidsinstantie Food and Drug Administration (FDA) moet voor 29 april in de rechtbank bekendmaken of zij plant om mentholsigaretten te bannen. Die deadline is er gekomen na een anti-mentholpetitie van burgers en drukkingsgroepen.

Zuigtabletten

De nicotineverlagingswet die wordt overwogen, moet de chemische stof in sigaretten verlagen tot een niet of minimaal verslavend niveau. Het doel is om miljoenen rokers ertoe aan te zetten te stoppen of over te stappen op minder schadelijke alternatieven zoals nicotinekauwgum, zuigtabletten of e-sigaretten

Een mentholverbod zou daarentegen tot doel hebben het roken van jongeren, van wie velen met menthol beginnen, te beteugelen. 

De invoering van beide maatregelen zou jaren in beslag nemen. Ze zouden ongetwijfeld op juridische bezwaren stuiten.

Nicotine veroorzaakt geen kanker, maar…

Scott Gottlieb, een FDA-commissaris van de Trump-administratie, streefde zowel een mentholverbod na als een verlaging van de nicotine in sigaretten. Hij zag dit als onderdeel van het breder tabaksbeleid dat hij in 2017 voorstelde. Maar nadat hij het agentschap in 2019 verliet, werden beide plannen op de lange baan geschoven.

Nieuw-Zeeland stelde vorige week voor het nicotinegehalte in sigaretten sterk te verlagen. Ook wou het eiland de wettelijke rookleeftijd verhogen als onderdeel van een globaal beleid om een einde te maken aan het roken.

Nicotine zelf veroorzaakt volgens de FDA geen kanker, hartziekten of longaandoeningen. Maar het bindt mensen aan sigaretten, die in verband worden gebracht met 480.000 sterfgevallen per jaar in de VS.

De aandelen van Marlboro-maker Altria Group Inc. daalden gisteren met meer dan 6 procent bij het nieuws dat de regelgeving wordt overwogen.

Meer