Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 27 FEB

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Wereldgezondheidsorganisatie: ‘Elektronische sigaretten zijn schadelijk’

Logo Business AM
Wetenschap

23/01/2020 | Ruben Van Lent | 3 min leestijd

AP

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt in een rapport dat er geen twijfel over is dat elektronische sigaretten schadelijk zijn voor de gezondheid en jonge hersenen. Het is echter nog te vroeg voor een duidelijk standpunt over het langetermijngebruik ervan.

E-sigaretten, die over het algemeen worden gezien als een gezond alternatief voor roken, zijn minder onschuldig dan ze lijken, zegt de WHO. Ze zouden vooral schadelijk zijn voor foetussen en een grote impact hebben op het brein van jongeren.

‘Nicotine is zwaar verslavend en de hersenen van jonge mensen ontwikkelen zich tot in het midden van hun twintiger jaren. Blootstelling aan nicotine kan langdurige schadelijke effecten hebben’, klinkt het.

Antivries

Ook voor meerokers kan het dus problematisch zijn. Volgens het instituut bevatten de dampen giftige substanties, waaronder glycol, dat gebruikt wordt in antivries. Dat is trouwens ook het geval bij gewone sigaretten.

De claims dat het zou helpen om mensen van het roken af te helpen, kloppen ook niet volgens de WHO. Er is amper bewijs dat er meer rokers stoppen door elektronische sigaretten. Sterker nog, jongeren die elektronisch roken zijn sneller geneigd om ook gewone sigaretten te roken, blijkt uit cijfers van de organisatie.

Verbod

Ook voor zwangere vrouwen zou vapen schadelijk zijn, omdat het de foetus kan schaden. De WHO wijst er verder op dat vaping, het roken van e-sigaretten, het risico op hart- en longziektes verhoogt. ‘Maar we kunnen nog niet zeggen wat de effecten zijn voor langetermijngebruikers’, klinkt het.

Vaping ligt al langer onder vuur. In onder meer Mexico en Thailand rust er een verbod op elektronische sigaretten, in de VS is er één in de maak. In dat laatste land was er afgelopen zomer een serieuze crisis rond e-sigaretten. Door een longziekte, gelinkt aan vaping, stierven 50 mensen en werden in totaal 2.500 mensen ziek. De meest waarschijnlijke oorzaak was dat mensen een soort van vloeibare marihuana in hun e-sigaret probeerden steken.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton
quote greta thunberg

Ik zal de cijfers over klimaatverandering blijven herhalen tot jullie dat ook doen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos
Zo gezegd: Satya Nadella

Milieubewustzijn moet een factor zijn in groeiplannen van bedrijven. Zoniet komt het kapitalistische en economische stelsel van de VS in gevaar.

Satya Nadella, CEO van Microsoft
Quote van de dag van Bloomberg

Als president van de Verenigde Staten zal ik de East Room van het Witte Huis inrichten als landschapskantoor. En ik zal daar bij het team zitten. Het Oval Office zal ik enkel gebruiken voor wat officiële momenten – en nooit om te tweeten.

Mike Bloomberg, Democratisch kandidaat-president