Al vier doden en 52 arrestaties na rellen in Washington

In de nasleep van de aanvallen op het Amerikaanse Capitool door Trump-supporters zijn 52 mensen gearresteerd. Vier mensen lieten het leven, meldt de politie. Ondertussen is de zitting in het Congres hernomen.

Washington was woensdagavond het toneel van rellen tegen de bevestiging van Joe Biden als nieuwe president van de VS. Trump-supporters drongen het Capitool, zeg maar het Amerikaanse parlement, binnen en lieten een spoor van vernieling achter. Ze trokken tot in de Senaat, waar minuten eerder nog het debat over de aanstelling van Biden bezig was.

Intussen is het ongeveer middernacht in de VS en heeft het Congres zijn werkzaamheden hernomen. De resultaten van Biden in alle staten worden overlopen en wie niet akkoord is, kan zich tegen de resultaten verzetten. Dat gebeurde onder andere voor de resultaten van de staat Pennsylvania.

Neergeschoten

De politie arresteerde in tussentijd 52 relschoppers en maakte bekend dat er vier doden zijn gevallen, meldt CNN. Er zijn geen verdere details over hun identiteit, maar woensdagavond werd al bekend dat er een vrouw neergeschoten werd terwijl ze het Capitool probeerde binnen te dringen. Zij zou intussen overleden zijn.

47 van de 52 arrestaties gebeurden voor overtreding van de avondklok die gisteren nog snel werd ingesteld in Washington D.C. toen de gemoederen verhit raakten. Vier mensen hadden een wapen bij zonder vergunning, één iemand droeg een illegaal wapen. De FBI zette een website op om beelden van de gewelddadigheden te verzamelen.

Een hoop politici en bedrijfsleiders veroordeelden in de afgelopen uren de rellen en hier en daar klinken stemmen om Trump af te zetten op basis van het 25ste amendement. Dat regelt de opvolging als een president ‘niet geschikt wordt geacht’ om voort te doen. Omdat velen Trump zelf verantwoordelijk achten voor de ophitsing van zijn achterban, willen ze dat amendement inroepen. De president zijn accounts op zowel Facebook als Twitter zijn 24 uur geschorst. Eerder op de avond riep hij zijn supporters op om ‘naar huis te gaan’.

Meer