Amerikaanse Senaat krijgt een aantal primeurs

De inauguratie van Kamala Harris als vice-president van de Verenigde Staten heeft ook een grote impact op de samenstelling van de Amerikaanse Senaat. Eens de ceremonie voor de presidentiële eedaflegging is beëindigd, zal vice-president Harris immers meteen zelf ook drie nieuwe Democratische Senatoren de eed afnemen.

Daarmee wordt de machtsverhouding in de Senaat verschoven en krijgen de Democraten voor de eerste keer weer de meerderheid die ze zes jaar geleden bij de tussentijdse verkiezingen verloren.

Georgia

Eerder deze maand werden in de staat Georgia de democraten Raphael Warnock en Jos Ossoff tot senator gekozen. Met die overwinning was de machtswisseling binnen de Senaat een feit. Republieken en Democraten hadden door die uitslag evenveel vertegenwoordigers in de Senaat. Daarmee kreeg de voorzitter van de Senaat, de vice-president van de Verenigde Staten, een doorslaggevende stem. Als Senator zal Kamala Harris zelf worden opgevolgd door Alex Padilla.

De eedaflegging van de drie nieuwe Senatoren zorgt voor enkele primeurs in de Amerikaanse politieke geschiedenis. Raphael Warnock is immers de eerste zwarte Senator die de staat Georgia vertegenwoordigt. Jos Ossoff is op zijn beurt de eerste Joodse Senator die Georgia naar Washington afvaardigt. Alex Padilla tenslotte is de eerste Latino Senator van Californië.

Ossoff (33) wordt ook het jongste lid van de Senaat en de jongste Democraat die in de Senaat zetelt sinds Joe Biden, die in 1973 op dertigjarige leeftijd de eed van Senator aflegde. De Democraten zullen in de Senaat worden geleid door Chuck Schumer. Hij wordt de eerste New Yorker en de eerste Joodse politicus die de meerderheid in de Senaat zal leiden.

Omdat de Democraten zowel in de Senaat als de Kamer van Volksvertegenwoordigers een meerderheid hebben, kan Joe Biden als president zijn uitgestippelde beleid gemakkelijker uitvoeren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20