Biden wil meteen komaf maken met Trump-beleid: dit is zijn planning

Joe Biden, die woensdag ingezworen wordt als Amerikaans president, heeft een rij aan decreten klaar staan om beslissingen van Trump terug te draaien. Die zullen allemaal in de eerste tien dagen getekend worden.

Dat Biden het niet altijd eens was met de beslissingen van zijn voorganger is een understatement. Sommige zaken, zoals de relatie met China, kan hij niet op één-twee-drie veranderen zonder schokken te veroorzaken, maar de zogenaamde ‘vier grote crisissen’ – corona, de economie, raciale ongelijkheid en klimaatverandering – wil hij meteen aanpakken.

‘Hij zal aankomen in het Witte Huis na zijn inhuldigingsspeech en meteen actie ondernemen om het land terug op de rails te krijgen’, zei zijn kabinetschef Ron Klain dit weekend op de zakenzender CNBC.

Planning

Het nieuwskanaal NBC kon de hand leggen op een voorlopige planning. Die ziet er als volgt uit:

  • Woensdag: opnieuw aansluiten bij het klimaatakkoord van Parijs en de reisban voor mensen uit moslimlanden terugdraaien. Biden zal Amerikanen ook verplichten om maskers te dragen in openbare gebouwen en hij zal de uitzettingsregels uitbreiden
  • Donderdag: regels opstellen rond heropening van scholen en bedrijven
  • Vrijdag: Biden gaat zijn kabinet vrijdag vragen om ‘ervoor te zorgen dat werkenden, die de grootste gevolgen van deze crisis dragen, meteen geld krijgen’
  • Volgende week: Vanaf maandag zal hij ‘significante maatregelen nemen om meer steun naar gekleurde buurten en andere slecht bediende groepen te laten vloeien’. Hij zal ook decreten ondertekenen rond klimaatverandering, de toegang tot gezondheidszorg verbeteren en ‘de waardigheid van het immigratiesysteem en het grensbeleid verhogen.’

Coronaplan

Vorige week maakte Biden al zijn coronaplan van 1.900 miljard dollar bekend. Hij geeft elke Amerikaan 2.000 dollar en verhoogt de werkloosheidsuitkeringen naar 400 dollar per week.

Biden zal aankomen in het Witte Huis woensdag rond de middag Amerikaanse tijd. Dat is 18 uur bij ons. Er werden al stevige veiligheidsmaatregelen genomen om een scenario als de bestorming van het Capitool te vermijden.

Meer