Joe Biden komt met coronaplan van 1.900 miljard dollar

Joe Biden, die woensdag ingezworen wordt als Amerikaans president, heeft donderdag zijn coronaplan voorgesteld. Hij verhoogt onder meer het steunpakket naar 2.000 dollar per Amerikaan.

Een van de laatste beleidsdaden van aftredend president Donald Trump was de goedkeuring van een stimulusplan voor de Amerikaanse economie. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Na maanden onderhandelingen kwam dat plan er uiteindelijk door, maar Trump was eigenlijk niet gelukkig.

Elke Amerikaan kreeg een eenmalige cheque van 600 dollar, maar Trump wou dat bedrag optrekken naar 2.000 dollar. Daar was dan toch geen meerderheid meer voor en Trump keurde het plan goed, maar nu verhoogt Biden het bedrag toch. Hij voegt 1.400 dollar aan dat bedrag toe en brengt het zo op 2.000 dollar.

Economie aanzwengelen

Het plan is bedoeld om de economie aan te zwengelen nu die ernstig te lijden heeft onder lockdowns en mensen die thuis blijven uit schrik om besmet te worden of omdat ze ziek zijn. De VS registreerden donderdag nog 238.391 nieuwe gevallen en in totaal overleden er al 389.000 mensen aan het coronavirus.

Voorts krijgen werklozen ook 400 dollar per week dat ze niet kunnen werken, wordt er 130 miljard opzijgezet voor de veilige heropening van scholen en staten krijgen 350 miljard aan subsidies.

Testen

Ook de testing wordt uitgebreid met sneltesten, meer capaciteit en geld voor staten om reguliere tests op het getouw te zetten.

Biden stelde enkele weken geleden zijn coronataskforce voor met allerlei experts uit de gezondheidswereld. De Marrokkaans-Belgische topman van het Amerikaanse vaccinproject Warp Speed stapt volgende maand dan weer op.

Meer