Biden schuift Amerikaanse vaccinbaas die 30 jaar in België woonde aan de kant

Moncef Slaoui, de coördinator van het Amerikaanse vaccinproject Operation Warp Speed, zit vanaf volgende week zonder werk. De aankomende president Joe Biden heeft hem gevraagd om op te stappen.

De Amerikaanse zakenzender CNBC kon bij bronnen achterhalen dat Slaoui zijn ontslag heeft ingediend op vraag van Biden en nog een maand de overgang mee zal begeleiden.

Het is niet meteen duidelijk wie hem zal vervangen. Biden maakte al bekend dat voormalig investeerder Jeff Zients de coronataskforce zal leiden en dat Bechara Choucair, die een verleden heeft in de gezondheidszorg, zich met de verdeling van de vaccins zal bezighouden. Maar wie de wetenschappelijke kant op zich neemt, is nog niet geweten.

Huzarenstukje

Slaoui heeft het afgelopen jaar met Operation Warp Speed een huzarenstukje verzet: dankzij subsidies en wetenschappelijke bijstand zijn een hoop bedrijven, waaronder Moderna en Johnson&Johnson, erin geslaagd om in een jaar tijd een coronavaccin in elkaar te boksen. Maar nu er twee vaccins zijn goedgekeurd, dat van Moderna en dat van Pfizer, en nog een paar onderweg zijn, kunnen die inspanningen op een lager pitje gezet worden. Hij gaf zelf al aan in interviews dat ‘mijn meerwaarde vermindert’.

De man van Marokkaanse afkomst heeft ook een verleden in België. Hij studeerde biologie aan de Brusselse universiteit ULB en werkte bijna 30 jaar als vaccinmaker bij het farmabedrijf GSK en docent aan de universiteit van Bergen. Daarna verhuisde hij naar de VS om voor de Amerikaanse tak van het bedrijf te werken.

Kritiek

Vlak voor hij vaccintsaar werd, had hij een postje in de raad van bestuur van Moderna. Dat kwam hem in het begin van zijn termijn op stevige kritiek te staan, waarop hij zijn aandelen in het bedrijf volledig verkocht en zijn winst wegschonk aan het goede doel. Hij weigerde echter om zijn belang in GSK van de hand te doen.

Vooral de voormalige Democratische presidentskandidate Elizabeth Warren schoot met scherp op hem. Daarop nam hij een video op waarin hij zegt dat het hem niet om het geld te doen is en dat het onmogelijk is om zich te verrijken met het project. Hij zou volgens Amerikaanse media maar 1.000 dollar gekregen hebben voor zijn volledige termijn als Operation Warp Speed-voorzitter.

Hij vermeldde er ook bij dat hij, ondanks het feit dat hij een partijkaart heeft van de Democraten, nooit getwijfeld heeft om de positie aan te nemen onder een Republikeinse president ‘omdat deze pandemie groter is dan eender wie’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20