Pfizer-vaccin krijgt noodgoedkeuring in Verenigde Staten

Het vaccin van Pfizer en BioNTech heeft groen licht gekregen in de Verenigde Staten. Het gaat om een goedkeuring voor noodgebruik. De vaccinaties kunnen dus van start gaan, en aftredend president Donald Trump laat er geen gras over groeien.

Trump kondigde de goedkeuring aan in een filmpje op sociale media. Hij benadrukt dat het vaccin ontwikkeld is in amper negen maanden en noemt dat ‘één van de grootste wetenschappelijke verwezenlijkingen ooit’.

Binnen de 24 uur

‘In naam van de Amerikaanse bevolking wil ik graag alle briljante wetenschappers, techniekers, dokters en werkers die dit allemaal mogelijk gemaakt hebben, bedanken’, klinkt het bij Trump. Hij benadrukt dat de vaccinaties zo snel mogelijk van start gaan.

De Pfizer-vaccins zijn momenteel op weg naar alle uithoeken van de Verenigde Staten. Als het van Trump afhangt zal ‘binnen de 24 uur’ de eerste Amerikaan gevaccineerd worden. Waar dat zal gebeuren, en wie met de eerste reeks vaccins ingeënt zal worden, beslissen de gouverneurs.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1337586206683574272

100 miljoen Pfizer-vaccins

Tot die eerste groep mensen die een vaccin zullen krijgen, behoren zoals in de rest van de wereld de oudere mensen, ziekenhuispersoneel en zorgwerkers. Of die allemaal onmiddellijk een vaccin zullen kunnen krijgen, valt nog af te wachten.

De Verenigde Staten krijgen in eerste instantie namelijk iets meer dan 6 miljoen vaccins. Daarmee kunnen iets meer dan 3 miljoen mensen gevaccineerd worden. In totaal bestelde de VS 100 miljoen dosissen van het Pfizer-vaccin.

Zesde land

De VS is het zesde land ter wereld dat het Pfizer-vaccin goedkeurt. Eerder gebeurde dat al in Bahrein, Canada, Mexico, Saudi-Arabië en het Verenigd Koninkrijk. Europa zal het vaccin van Pfizer en BioNTech naar verwachting eind december ook goedkeuren.

De goedkeuring komt geen dag te vroeg. Het coronavirus zit namelijk opnieuw op een piek in de Verenigde Staten. De voorbije dagen overleden elke dag zelfs meer Amerikanen aan de gevolgen van Covid-19 dan tijdens de aanslagen op de WTC-torens van 11 september 2001.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20