Pfizer levert minder coronavaccins aan ons land in januari

Pfizer zal begin volgend jaar minder coronavaccins aan ons land kunnen leveren dan oorspronkelijk de bedoeling was. Dat heeft het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) bevestigd aan VRT NWS. De vertraging is er door productieproblemen en geldt ook voor andere landen.

Op 5 januari worden in België de eerste mensen ingeënt tegen het coronavirus. Daarvoor rekent het op het coronavaccin van de Amerikaanse farmareus Pfizer dat ontwikkelt is samen met het Duitse BioNTech. Zij zouden zorgen voor 600.000 vaccins voor die eerste vaccinatieronde.

Europese Unie

Die vaccins maken deel uit van een eerste levering van 25 miljoen dosissen die het farmareus aan de Europese Unie zou leveren, meldt VTM. In totaal bestelde de EU 300 miljoen vaccins bij Pfizer. Daarvan zijn er 5 miljoen voor België voorzien.

Maar die eerste levering van 25 miljoen dosissen zal dus kleiner zijn dan verwacht was. Hoeveel vaccins ons land dan wel in januari en februari is niet geweten. Tegen eind februari zou de achterstand zo goed als volledig weggewerkt moeten zijn.

Grondstoffen

Een concrete uitleg voor de vertraging bij Pfizer is er niet gegeven. Eerder liepen de leveringen in de Verenigde Staten echter ook al vertragingen op. De kwaliteit van de grondstoffen die het bedrijf had besteld bleek namelijk onvoldoende. Meer dan waarschijnlijk zijn het diezelfde productieproblemen die nu ook voor België gevolgen hebben.

Meer