Moderna-vaccin zo goed als goedgekeurd in VS, Europa vervroegt evaluatie

Het coronavaccin van de Amerikaanse farmagigant Moderna is goedgekeurd door een expertenpanel van de Amerikaanse farmawaakhond FDA. Het uiteindelijke groene licht volgt later deze week. Europa besliste ondertussen om op 6 januari al naar het vaccin te kijken in plaats van 12 januari.

Ook het tweede coronavaccin is nu zo goed als zeker onderweg naar de Verenigde Staten. Een expertenpanel van de farmawaakhond FDA raadt unaniem aan het vaccin toe te laten, het enige wat nu nog rest is de handtekening van de FDA en de gezondheidsinstantie CDC.

De discussie werd uitgezonden via YouTube. Alle 20 experts waren het erover eens: het vaccin voldoet aan alle voorwaarden om een noodgoedkeuring te krijgen. De niet-bindende beslissing komt er exact een week na die over het Pfizer-vaccin, dat sinds maandag in de VS gebruikt wordt. Pfizer werd een dag na het expertenoordeel goedgekeurd.

De experts voegen er wel aan toe dat dit geen volledige goedkeuring is en dat er nog veel meer data nodig zijn om een echte handelsvergunning te krijgen.

Europa vervroegt goedkeuringen

Ook Europa maakt iets meer vaart met het goedkeuren van de coronavaccins. Het geneesmiddelenagentschap EMA besliste eerder al om maandag naar het Pfizer-vaccin te kijken in plaats van 29 december en vervroegde de beoordeling van het Moderna-vaccin nu ook met een week naar 6 januari.

Volgens de jongste berichten zouden op 27 december de eerste vaccins arriveren in Europa, wat voor ons land betekent dat we meteen kunnen beginnen vaccineren, liet minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke donderdag weten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20