Coronavaccinatie kan op 27 december van start gaan in EU-landen

De 27 lidstaten van de Europese Unie kunnen vanaf 27 december beginnen vaccineren. Dat heeft de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn verteld. De Europese geneesmiddelenwaakhond EMA keurt het coronavaccin van Pfizer waarschijnlijk over een paar dagen goed.

Voor hij samen zat met Duits bondskanselier Angela Merkel en coproducent van het Pfizer-coronavaccin BioNTech, sprak Duits minister van Volksgezondheid Jens Spahn met de pers. Hij benadrukte dat Duitsland – als alles loopt zoals gepland – op 27 december begint met vaccineren.

Met die planning bedoelt Spahn onder andere de goedkeuring van het vaccin. Die zou er over een paar dagen, op 21 december, moeten komen. De Duitse minister had het ook over de andere EU-lidstaten: “De andere landen willen starten vanaf 27 december.”

Ook in België?

Momenteel staat de start van de vaccinaties in België gepland op 5 januari. Maar da’s niet omdat de regering per se tot dan wil wachten om te beginnen vaccineren. Dat maakte premier Alexander De Croo (Open Vld) eerder deze week nog duidelijk.

“Wij hebben altijd gezegd dat we klaar zullen zijn eens de vaccins beschikbaar zijn. We gingen er altijd vanuit dat dat 5 januari zou zijn. Maar als de vaccins sneller beschikbaar zijn, zullen we klaar zijn om sneller te kunnen starten”, vertelde hij dinsdag aan VRT NWS.

‘Draaiboeken zijn er’

Het is dus mogelijk dat de eerste Belgen nog dit jaar een coronovaccin zullen krijgen. De Taskforce Vaccinatie heeft in elk geval al “enkele woonzorgcentra” op het oog die eventueel al tussen Kerstmis en Nieuwjaar kunnen beginnen vaccineren.

“De voorbereidingen zijn rond, de draaiboeken liggen er”, klonk het bij vaccinoloog Pierre Van Damme bij de VRT. “Deze week gaan we proefdraaien in enkele woonzorgcentra, om te kijken of we nog dingen moeten bijsturen. Dat komt op het goede moment.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20