Toezichthouder VS op zucht van goedkeuring Pfizer-vaccin

De adviescommissie van het agentschap FDA beveelt aan om het Pfizer/BioNTech-vaccin tegen Covid-19 goed te keuren. Een definitief groen licht komt er wellicht eerstdaags.

Het staat nu zo goed als vast dat de Verenigde Staten in de komende dagen starten met de verdeling van het Pfizer-vaccin. Na een hele dag virtueel debatteren gaf het 21-koppige panel van externe experten een positief advies aan de Food & Drug Administration (FDA).

Om zo transparant mogelijk te zijn, werden de discussie live uitgezonden via YouTube. De stemming eindigde op 17 stemmen voor, 3 onthoudingen en 1 tegen. Het gaat om een niet-bindend advies, dat doorgaans wel gevolgd wordt.

Allergie

De experten raden wel aan dat er waarschuwingen komen voor allergieën tegen de ingrediënten van het vaccin, na twee zware allergische reacties bij gevaccineerden in het Verenigd Koninkrijk.

De bal ligt nu in het kamp van de interne wetenschappers bij de FDA. Zij zullen vrijwel zeker zeer binnenkort, mogelijk al vandaag, groen licht geven om het vaccin op de markt te brengen. Circa 24 uur daarna kan Pfizer dan beginnen met de verdeling in de VS, vooralsnog alleen aan dokters en verplegers en aan thuiszorgcentra. Dat wordt een grote logistieke uitdaging, gezien de vereiste ultralage temperaturen bij het transport.

Lees ook: Canada keurt Pfizer-vaccin goed en begint volgende week te vaccineren

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20