Canada keurt Pfizer-vaccin goed, begint volgende week te vaccineren

De Canadese farma-autoriteiten keurden woensdagavond het vaccin van Pfizer en BioNTech goed. Het land wil volgende week al de eerste spuitjes zetten.

De Canadese farmawaakhond Health Canada noemde het vaccin ‘veilig, effectief en van goede kwaliteit’. Het middel werd goedgekeurd via een versnelde goedkeuringsprocedure, vergelijkbaar met wat de Europese geneesmiddelenwaakhond EMA doet. Bedrijven voeren hun resultaten in wanneer ze er zijn, waardoor de specialisten er al naar kunnen kijken en de goedkeuring finaal dus sneller kan verlopen.

In de VS, dat donderdag zijn finale oordeel geeft over het vaccin, werken ze met een noodgoedkeuring. Daarbij komt het vaccin al deels op de markt, terwijl de laatste resultaten nog bekeken worden.

Niet eerste land

Canada is niet het eerste land dat het Pfizer-vaccin goedkeurt. Het VK gaf er vorige week al groen licht aan en begon dinsdag met de eerste vaccinaties. Er rezen echter meteen al enkele problemen, waardoor het vaccin nu afgeraden wordt voor mensen met allergieën.

Canada bestelde 20 miljoen dosissen van het Pfizer-vaccin. Die zouden het land volgende week geheel of deels moeten bereiken, waarna de campagne kan worden uitgerold.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20