Twee Britten reageren slecht op Pfizer-vaccin: vanaf nu afgeraden voor mensen met allergieën

Het Verenigd Koninkrijk is nog maar een dag bezig met zijn vaccinatiecampagne en al meteen duiken de eerste problemen op. Twee Britten reageerden allergisch na de eerste dosis. Het Britse ministerie van Volksgezondheid raadt het vaccin nu af voor mensen die last hebben of hadden van allergieën.

De twee gedupeerden waren zorgmedewerkers. Samen met oudere mensen zitten zij bij de eerste golf van gevaccineerden. Hoewel die voorrang bedoeld is om te voorkomen dat ze ziek worden, zitten ze daarmee ook op de eerste rij om de problemen met het vaccin vast te stellen.

Dat is ook wat er gebeurde met de twee Britten, die in de loop van hun leven al vaker allergische reacties hadden gehad op verschillende zaken. Ze moesten daarom ook te allen tijde een dosis adrenaline bij zich hebben, schrijft het persbureau AFP.

Nieuwe regel

Op dit moment zijn de twee mensen in orde, maar de autoriteiten ontraden het vaccin voor ‘iedereen die een verleden heeft van allergische reacties op vaccins, medicaties of eten’.

Pfizer reageert dat het, ondanks de snelheid waarmee het vaccin gemaakt is, de veiligheid van het product altijd strikt gecontroleerd heeft. Maar de eerste bevindingen in het VK zullen er waarschijnlijk voor zorgen dat andere landen hun uitrol aanpassen na goedkeuring van het vaccin.

De geslaagde uitrol van een vaccinatiecampagne is een ongelooflijke politieke oefening in het VK, dat het meeste aantal doden telt in Europa (62.000 sinds het begin van de epidemie). De snelle reactie van de farmawaakhond en de zorg ’toont dat het controlesysteem goed werkt’, zegt Peter Openshaw, immunoloog aan het Imperial College in Londen, aan de BBC. Hij voegt daaraan toe dat de huidige aanbeveling niet ongebruikelijk is bij nieuwe vaccins.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20