Trump wijst moeizaam bereikt akkoord over coronasteun voor Amerikanen af

Donald Trump noemde het stimuluspakket van 900 miljard dollar, waarover Republikeinen en Democraten na een maandenlange patstelling maandag eindelijk een akkoord sloten, ‘een schande’. Hij weigert om het goedgekeurde wetsvoorstel presidentieel te bekrachtigen, en verwijst zo de volksvertegenwoordigers opnieuw naar de tekentafel.

Het akkoord hield onder meer in dat alle Amerikanen een eenmalige uitkering van 600 dollar kregen, en dat de werkloosheidsvergoeding met 300 dollar per week verhoogd werd. Trump wil dat die eenmalige coronacheques verhoogd worden tot 2.000 dollar per volwassene. Dat is vreemd genoeg een Democratische eis. Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, reageerde al enthousiast, en zei dat Democratische wetgevers zo’n amendement ‘unaniem zouden goedkeuren’.

Overheidsfinanciering ook afgewezen

Het akkoord over coronasteun werd door het Amerikaanse parlement ook gelinkt aan een overeenkomst voor overheidsuitgaven voor het komende jaar. Dat bestedingsplan omvat standaardbepalingen zoals geld voor het leger en buitenlandse hulp en steun voor culturele instellingen van de overheid zoals musea en dergelijke. Dat bestedingsplan was nodig, want de Amerikaanse overheid dreigde zonder financiering te vallen. Een zogenaamde ‘shutdown’ dreigde. Toch was dat een tweede doorn in het oog van Trump.

Trump omschreef die uitgaven als ‘verkwistende en onnodige’ toevoegingen aan het steunpakket. De president hekelde vooral het geld dat in het bestedingsplan voorzien was voor buitenlandse ontwikkelingshulp.

‘Het heet de COVID-steunwet (Covid relief bill, red.) maar het heeft bijna niets met COVID te maken’, zei Trump in een video die hij dinsdagavond vrijgaf. ‘Het Congres heeft veel geld veil voor het buitenland en voor lobbyisten, terwijl het Amerikaanse volk het absolute minimum krijgt.’

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1341537886315950080

Hij vraagt daarop dat het Congres hem een geamendeerde tekst stuurt waarbij het ‘belachelijk lage bedrag van 600 dollar wordt verhoogd naar 2.000 dollar’.

Trump gaat daarmee rechtstreeks in tegen de eigen partijlijn, één van de redenen dat het akkoord zo moeizaam werd bereikt was de hardnekkige Republikeinse oppositie tegen hogere uitbetalingen voor Amerikaanse burgers.

Meer