Amerikanen krijgen eindelijk verse coronasteun

Het Amerikaanse Congres is het eens geraakt over een herstelplan voor de coronacrisis ter waarde 900 miljard dollar, ofwel 740 miljard euro. Zowat alle Amerikanen krijgen een eenmalige uitkering van 600 dollar, en de werkloosheidsvergoeding wordt gespekt met 300 dollar per week. Het akkoord doorbreekt een maandenlange patstelling tussen Republikeinen en Democraten over coronasteun, het is de eerste injectie van federaal geld in de economie sinds april. 

‘We kunnen eindelijk melden wat ons land al lang wilde horen, er is meer hulp op komst’, zei de Republikeinse senaatsleider Mitch McConnel zondagavond.  De Amerikaanse bevolking kijkt al maanden uit naar meer coronasteun. Door federale inactie en parlementaire blokkeringsmechanismen zijn miljoenen Amerikanen aan de verkeerde kant van de armoedegrens belandt, schrijft The New York Times. De steun komt ook te laat voor de tienduizenden kmo’s die in faling zijn gegaan.

Struikelblokken

Zoals in elk politiek compromis kreeg geen van beide partijen wat ze wilden. De Democraten hadden graag grotere uitbetalingen aan individuele personen gezien, en meer geld voor de lokale overheden. Een groot struikelblok was de Republikeinse wens om bedrijven te beschermen tegen aansprakelijkheid. Ze wilden voorkomen dat bedrijven aangeklaagd kunnen worden wanneer hun personeel blootgesteld wordt aan het virus. De conservatieve partij wilde ook hervormingen doorvoeren in de Fed, de Amerikaanse centrale bank, die het moeilijk zouden maken voor Trumps opvolger om bepaalde beslissingen van de Republikeinse president terug te draaien. Op beide zaken hebben ze moeten inbinden. 

Naast de individuele stimuluschecks voorziet het plan ook steun voor kmo’s en financiering voor programma’s tegen honger, kindzorg en de ­nakende vaccinatiecampagne.

Het economische steunplan was ook verbonden aan een akkoord over overheidsuitgaven voor het komende jaar. De Amerikaanse overheid dreigde zonder financiering te vallen, het akkoord van zondagavond heeft een zogenaamde ‘shutdown’ op de valreep verijdeld. 

Meer