Trump keurt coronasteunpakket alsnog goed

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn handtekening gezet onder een nieuw stimulusplan. Hij noemde het steunpakket eerder nog een schande.

Dankzij het stimulusplan wordt er zo’n 900 miljard dollar in de Amerikaanse economie gepompt. Een van de meest opvallende steunmaatregelen is de stimuluscheque van 600 dollar die miljoenen Amerikanen zullen ontvangen.

Stimuluscheque voor miljoenen Amerikanen

Die stimuluscheque was één van de redenen waarom Trump niet akkoord ging met het stimulusplan. Hij vond het bedrag van 600 dollar veel te weinig en wou dat optrekken naar 2.000 dollar. Voorts kantte hij zich tegen de ‘verspillende en onnodige elementen’ uit de nota.

Dat Trump alsnog het steunpakket goedkeurt is goed nieuws voor de 14 miljoen Amerikanen die afgelopen weekend hun uitkering via de pandemieprogramma’s zagen uitdoven. Zij zullen opnieuw financiële steun ontvangen.

Het is nog niet duidelijk waarom Trump nu toch zijn handtekening heeft gezet onder het steunpakket. De president kreeg wel veel kritiek op het feit dat dat hij weigerde het pakket goed te keuren. Zo haalde de president-elect Joe Biden zaterdag nog uit naar Trump. ‘De weigering van Trump om het pakket goed te keuren, heeft verwoestende gevolgen’, liet Biden weten. ‘Miljoenen Amerikanen zullen hun uitkering verliezen.’

Kritiek uit eigen partij

Ook vanuit zijn eigen partij kreeg Trump veel kritiek. ‘Trump wil herinnerd worden als iemand die gigantische cheques uitschreef, maar hij loopt nu het risico dat de Amerikanen hem zullen herinneren als de president die het land in chaos stortte als hij zijn houding niet wijzigt’, zei Pat Toomey, de Republikeinse senator van Pennsylvania, in een interview met Fox News Sunday.

Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, is de president dankbaar voor het goedkeuren van het steunpakket. Zij roept de president op om de Republikeinen te overtuigen een verhoging van de stimuluscheque van 600 tot 2.000 dollar goed te keuren.’ Het is namelijk Trump zijn eigen partij die tegen zo’n verhoging is.

Meer