Derde keer, goede keer: Amerikaanse beurs schrapt dan toch Chinese telecombedrijven

De Amerikaanse beursuitbater NYSE besliste woensdag om dan toch drie Chinese bedrijven van de beurs te halen, nadat hij eerder op die beslissing was teruggekomen. Dat is tekenend voor de chaos nu de presidentsoverdracht dichterbij komt.

De New York Stock Exchange besliste om maandag de notering van China Telecom, China Mobile en China Unicom Hong Kong te schorsen. Dat is een gevolg van een decreet van president Donald Trump om investeringen in 31 bedrijven die banden hebben met het Chinese leger te blokkeren.

De Chinese beurswaakhond CSRC kon daar niet mee lachen en postte zondag een mededeling op zijn website. ‘De maatregel is puur politiek geïnspireerd en negeert volledig de relevantie van bedrijven en de rechten van investeerders wereldwijd. Ze schaadt ook de marktwerking’, klinkt het.

‘Weinig impact’

Het instituut wijst er ook op dat de maatregel weinig impact zal hebben. ‘Hun notering in New York vertegenwoordigt maar 2,2 procent van al hun uitstaande aandelen met een totale beurswaarde van 20 miljard yuan (3 miljard dollar of 2,5 miljard euro).’ De rest van hun aandelen noteert in Hong Kong.

Op die beurs gingen de aandelen stevig onderuit donderdag. China Mobile ging 7,2 procent in het rood, China Telecom verloor 9,4 procent en China Unicom deed er 11,3 procent af. Sinds Trump zijn decreet afkondigde verloren de drie al 30 miljard dollar aan beurswaarde.

Ministerie van Financiën

Na die kritiek keerde de NYSE dinsdag op zijn stappen terug en kondigde hij met een kort persbericht aan om de noteringen toch te laten bestaan ‘na overleg met de autoriteiten’. Meer uitleg kwam er niet.

En woensdag draaide de uitbater die beslissing dus opnieuw om. Het ministerie van Financiën stuurde een mededeling aan de NYSE dat het ‘vanaf 11 januari verboden is voor Amerikanen om bepaalde transacties te doen in de drie bedrijven’. Waarop de beurs dus geen andere keuze had dan toch de drie bedrijven van de tabellen te halen.

Zenuwachtig

Het bewijst dat er heel wat zenuwachtigheid en onduidelijkheid is over het China-beleid van de VS in het interbellum tussen de twee presidenten. Over twee weken wordt Joe Biden ingezworen als president en hoewel hij niet meteen van plan om de hele China-politiek om te gooien plant hij wel een zachtere lijn aan te houden.

Ondertussen zijn er ook geruchten dat Trump de Chinese techgroepen Alibaba en Tencent dezelfde voorwaarden zou willen opleggen. Er zou geen handel meer mee mogen gedreven worden door Amerikaanse bedrijven en erin beleggen zou ook verboden worden. Maar dat is nog niet bevestigd en de vraag is of er na de chaos van woensdag nog iets van terecht gaat komen.

Lees ook: Trump verbiedt acht Chinese betaalapps, waaronder Alipay en WeChat

Meer