Beurs van New York keert op zijn stappen terug en schrapt Chinese bedrijven niet

De controversiële beslissing om drie Chinese bedrijven van de Amerikaanse koerstabellen te verwijderen, gaat voorlopig niet door. Dat kondigde de Amerikaanse beursuitbater NYSE dinsdagochtend aan.

De NYSE keert al een dag na de oorspronkelijke aankondiging op zijn stappen terug. Maandag liet de beursuitbater weten dat hij was begonnen met de schorsing van de drie Chinese bedrijven China Telecom, China Mobile en China Unicom. Dat deed hij omdat president Donald Trump een decreet heeft uitgevaardigd dat beleggen in bedrijven met banden met het Chinese leger verbiedt.

De lijst bestaat uit 31 bedrijven in totaal, waaronder de drie in kwestie. De beslissing kwam de NYSE meteen op kritiek van de Chinese beurswaakhond te staan. ‘De maatregel is puur politiek geïnspireerd en negeert volledig de relevantie van bedrijven en de rechten van investeerders wereldwijd. Ze schaadt ook de marktwerking’, klonk het.

Het instituut wees er ook op dat de maatregel weinig impact zal hebben. ‘Hun notering in New York vertegenwoordigt maar 2,2 procent van al hun uitstaande aandelen met een totale beurswaarde van 20 miljard yuan (3 miljard dollar of 2,5 miljard euro).’ De rest van hun aandelen noteert in Hongkong.

‘Gaat niet door’

Nu draait de NYSE zijn beslissing dus terug. Rond 4 uur onze tijd (22 uur in de VS) stuurde de beursuitbater een persbericht uit dat kort laat weten dat ‘de NYSE niet langer van plan is om door te gaan met de schorsing.’ De instelling gaat in gesprek met regelgevers en ‘blijft de uitvoering van decreet 13959 op deze bedrijven en hun notering bekijken’. Meer uitleg verschaft ze niet.

Amerikaans president Donald Trump besliste twee maanden geleden om beleggingen in bedrijven die banden hebben met het Chinese leger te verbieden omdat ‘China zijn militaire macht steeds meer opbouwt met Amerikaans geld’.

Biden

De maatregel gaat in vanaf maandag. Ook andere uitbaters – waaronder de MSCI, S&P Dow Jones Indices en FTSE – en de hippe beleggingsapp Robinhood namen al maatregelen.

Op 20 januari wordt Joe Biden ingezworen als nieuwe president. Hij reageerde nog niet op de beslissing, maar experten denken dat hij de maatregel zou kunnen terugdraaien. Al gaf hij wel al aan niet meteen het hele China-beleid van de VS om te gooien.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20