Trump verbiedt Amerikanen om te beleggen in ‘bedrijven die Chinese leger helpen’

De Amerikaanse president Donald Trump verbiedt Amerikaanse bedrijven én gewone beleggers om aandelen te kopen in Chinese bedrijven die aan het Chinese leger leveren. Hij ondertekende daarvoor donderdag een decreet.

‘De Volksrepubliek China gebruikt steeds meer Amerikaans geld voor onderzoek en om zijn leger en veiligheidsdiensten te ontwikkelen en moderniseren’, staat in het decreet. ‘Dat laat China toe om de VS te blijven bedreigen met onder andere massavernietigingswapens en cyberaanvallen.’ De VS houden Amerikaans geld voor een deel verantwoordelijk voor de agressieve expansie van China in de wereld.

En daar wil Trump dus een einde aan maken. Het verbod voor elke Amerikaan om te beleggen in ‘communistische Chinese militaire bedrijven’, zowel op persoonlijke titel als via een fonds, gaat in op 11 januari. Dat is iets meer dan een week voor Trump, in theorie, het Witte Huis verlaat.

Amerikanen die belangen hebben in Chinese bedrijven hebben nog tot dan tijd om die te verkopen. Joe Biden, die het vanaf 20 januari overneemt van Trump, reageerde nog niet op de beslissing.

Huawei

Op de lijst staan vooral luchtvaart-, spoor- en nucleaire bedrijven, maar ook telecomgroepen als Huawei, de favoriete Chinese zondebok van Trump. Het bedrijf staat al op een hoop zwarte lijsten in de VS en ook Europa begint zich stilaan vragen te stellen bij Huawei. Een maand geleden dumpte de Belgische telecomgroep Proximus Huawei nog als netwerkleverancier om Nokia in de plaats te nemen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20