Bye Huawei: Proximus en Orange nemen Nokia onder de arm voor 5G-netwerk

Telecombedrijven Proximus en Orange willen voor de bouw van het 5G-netwerk in België en Luxemburg overwegend samenwerken met het Finse Nokia, ten koste van het Chinese Huawei – dat ons 4G-netwerk leverde. Dat melden beide bedrijven voorbeurs.

Later vrijdag geeft Proximus een persconferentie over zijn 5G-netwerk in België. ’s Ochtends lekte al uit dat het Finse Nokia en het Zweedse Ericsson de apparatuur het netwerk mogen bouwen en dat bevestigt Proximus. Orange liet ook al weten met de Scandinaviërs in zee te gaan. Ericsson voorziet de kernapparatuur, Nokia levert de masten met antennes.

Zwarte lijst

Dat betekent slecht nieuws voor Huawei, dat tot nu toe de belangrijkste apparatuur mocht leveren en ons 4G-netwerk bouwde. Verschillende Europese landen werden door de Verenigde Staten gewaarschuwd om voor de uitbouw van 5G in zee te gaan met de Chinese telecomreus. In de VS staat Huawei op een zwarte lijst, wegens vermeend risico op spionage. Zo liet de Britse regering Huawei eerst meebouwen, maar draaide premier Boris Johnson nadien zijn kar en liet hij het bedrijf zelfs vervangen.

Eind juni had de Nationale Veiligheidsraad al beslist om de toekomstige en kritieke 5G-infrastructuur in ons land te beschermen. Die vroeg om ‘leveranciers met een hoog risicogehalte’ uit de kern van het netwerk te weren, door ‘strenge veiligheidsvoorwaarden op te leggen om niet-wenselijk gebruik te voorkomen’. Dat verklaarde toenmalig minister van Telecommunicatie Philippe De Backer (Open Vld), zonder het Chinese Huawei expliciet bij naam te noemen.

Verenigd Koninkrijk

De Europese tegenstand rond Huawei – ingegeven door de Amerikanen – is goed nieuws voor Ericsson en Nokia. Beide bedrijven slepen 80 procent van de 5G-contracten binnen. Nokia maakte onlangs nog een 5G-deal bekend met BT, één van de grootste telecombedrijven in het Verenigd Koninkrijk. Vodafone en Swisscom kiezen dan weer voor Ericsson.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20