Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 27 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Huawei vecht terug: Chinese smartphoneproducent sleept VS voor de rechter

Logo Business AM
Tech

05/12/2019 | Julie Putseys | 3 min leestijd

Ren Zhengfei, CEO van Huawei, heeft altijd ten stelligste ontkend dat zijn bedrijf aan spionage doet. - EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Huawei neemt juridische stappen tegen de nieuwe restricties van Amerikaanse regulatoren. Die zijn bedoeld om Chinese bedrijven een halt toe te roepen in de VS.

Huawei vecht terug. En dat in de rechtbank. Het bedrijf ligt al enkele maanden onder vuur omdat het IT-bedrijf van de Chinese regering de opdracht zou gekregen hebben om andere landen te bespioneren.

De laatste tegenslag voor Huawei was een beslissing van de Federale Communicatiecommissie. Dat is een onafhankelijk overheidsorgaan dat verantwoordelijk is voor de telecommunicatieregelgeving in de VS.

Zij besliste dat Amerikaanse telecombedrijven geen federale subsidies meer mogen gebruiken om producten te kopen van bedrijven die als ‘nationale bedreigingen’ worden aanzien, en dus op de zwarte lijst staan van de commissie. Samen met ZTE – eveneens een Chinees IT-bedrijf – is Huawei het eerste bedrijf op die lijst. De beslissing heeft betrekking op een bedrag van in totaal 8,5 miljard dollar per jaar.

‘Te ver gegaan’

Volgens Huawei gaat de commissie haar boekje te buiten. Ze heeft de autoriteit niet om die beslissing te nemen. Huawei kan moeilijk als ‘nationale bedreiging’ bestempeld worden, terwijl er nog een proces loopt hierover, klinkt het.

‘Dit is onze kans om de aanslag van de VS op Huawei – en hun poging ons wereldwijd te vernietigen – te blokkeren met juridische instrumenten’, zei Andy Purdy aan CNBC, de Chief Security Officer van Huawei USA. ‘Ze zijn echt te ver gegaan. Het is onze manier om te zeggen dat het genoeg is.’

Naast de VS zijn er de voorbije maanden verschillende landen die producten en diensten van Huawei hebben verbannen, zoals Australië, Canada, Italië en Japan. In België oordeelde het Centrum voor Cybersecurity in april dat er onvoldoende aanwijzingen waren dat Huawei aan spionage doet.

Lees ook:
Huawei heeft Amerika niet nodig
Huawei mag meebouwen aan 5G in Duitsland

Source: CNBC


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.766
 • Aantal
  doden
  1.153.553
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump