Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 05 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Huawei vecht terug: Chinese smartphoneproducent sleept VS voor de rechter

Logo Business AM
Tech

05/12/2019 | Julie Putseys | 3 min leestijd

Ren Zhengfei, CEO van Huawei, heeft altijd ten stelligste ontkend dat zijn bedrijf aan spionage doet. - EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Huawei neemt juridische stappen tegen de nieuwe restricties van Amerikaanse regulatoren. Die zijn bedoeld om Chinese bedrijven een halt toe te roepen in de VS.

Huawei vecht terug. En dat in de rechtbank. Het bedrijf ligt al enkele maanden onder vuur omdat het IT-bedrijf van de Chinese regering de opdracht zou gekregen hebben om andere landen te bespioneren.

De laatste tegenslag voor Huawei was een beslissing van de Federale Communicatiecommissie. Dat is een onafhankelijk overheidsorgaan dat verantwoordelijk is voor de telecommunicatieregelgeving in de VS.

Zij besliste dat Amerikaanse telecombedrijven geen federale subsidies meer mogen gebruiken om producten te kopen van bedrijven die als ‘nationale bedreigingen’ worden aanzien, en dus op de zwarte lijst staan van de commissie. Samen met ZTE – eveneens een Chinees IT-bedrijf – is Huawei het eerste bedrijf op die lijst. De beslissing heeft betrekking op een bedrag van in totaal 8,5 miljard dollar per jaar.

‘Te ver gegaan’

Volgens Huawei gaat de commissie haar boekje te buiten. Ze heeft de autoriteit niet om die beslissing te nemen. Huawei kan moeilijk als ‘nationale bedreiging’ bestempeld worden, terwijl er nog een proces loopt hierover, klinkt het.

‘Dit is onze kans om de aanslag van de VS op Huawei – en hun poging ons wereldwijd te vernietigen – te blokkeren met juridische instrumenten’, zei Andy Purdy aan CNBC, de Chief Security Officer van Huawei USA. ‘Ze zijn echt te ver gegaan. Het is onze manier om te zeggen dat het genoeg is.’

Naast de VS zijn er de voorbije maanden verschillende landen die producten en diensten van Huawei hebben verbannen, zoals Australië, Canada, Italië en Japan. In België oordeelde het Centrum voor Cybersecurity in april dat er onvoldoende aanwijzingen waren dat Huawei aan spionage doet.

Lees ook:
Huawei heeft Amerika niet nodig
Huawei mag meebouwen aan 5G in Duitsland

Source: CNBC


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton