Huawei heeft Amerika niet nodig

De Chinese telecomreus Huawei produceert nu smartphones die geen Amerikaanse chips of onderdelen bevatten. Dat schrijft de Wall Street Journal. Volgens de krant toont dat vooral aan dat het bedrijf steeds minder van de VS afhankelijk wordt, nu het reuzenstappen zet op weg naar volledige 5G-capaciteit.

De Huawei Mate 30, die concurreert met de iPhone 11, bevat geen Amerikaanse onderdelen meer. Die smartphone kwam in september op de markt, amper 4 maanden nadat de regering Trump Amerikaanse bedrijven verbood om nog zaken te doen met Huawei. De Amerikanen vinden dat Huawei een gevaar betekent voor de nationale veiligheid. Velen dachten toen dat de isolering van Amerikaanse bedrijven de verkoop van Huawei-smartphones zou doen stokken. Niets lijkt minder waar.

De verkoop van Huawei-smartphones in China steeg in het derde kwartaal van dit jaar met 66%. Een kwartaal eerder waren de verkopen al met 31% gestegen.

Huawei positioneert zich wel degelijk als een slachtoffer van de handelsoorlog met de Verenigde Staten. De retailpartners van de Chinese telecomreus koppelen het bedrijf in hun communicatie aan patriottisme. Op die manier hoopt men via advertenties een ​​groeiende groep Chinese consumenten te bereiken. Die wordt aangemaand om met politieke factoren rekening te houden wanneer men tot een aankoop overgaat.

Huawei is vandaag naar eigen zeggen ook in staat om 5G-compatibele smartphones te maken en dat zonder Amerikaanse onderdelen te gebruiken.

Trump schoot zich vooral in de eigen voet

Dit alles maakt vooral duidelijk dat de Amerikanen zich in de eigen voet hebben geschoten en dat de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog vooral op langere termijn nare gevolgen dreigt te hebben voor Amerikaanse bedrijven. Indien die geen componenten meer mogen leveren, zijn er altijd andere leveranciers te vinden. In Taiwan, Japan en… Nederland bijvoorbeeld.

Huawei overleefde het verbod, terwijl de Amerikaanse bedrijven in China niet langer mee aan tafel zitten.

Chinese consumenten reageerden door Amerikaanse producten, zoals Apple iPhones, massaal in te ruilen voor producten van eigen makelij. Een tendens die ook de volgende kwartalen verder dreigt uit te breiden.

Volgens Handel Jones, de voorzitter van de International Business Strategies, heeft de Amerikaanse strategie om Huawei te isoleren dan ook gefaald.

Huawei blijft op één punt kwetsbaar

Desondanks blijft Huawei op één punt kwetsbaar. Vermist Google niet langer YouTube, Google Maps noch de Play app store op Huawei-apparaten beschikbaar kan maken, dreigen problemen voor de Chinezen op overzeese markten. Een poging om Android te vervangen door het eigen HarmonyOS-besturingssysteem kan zelfs bij de Huawei-top op weinig enthousiasme rekenen. Dat besturingssysteem werd oorspronkelijk niet ontworpen voor smartphones en Huawei-managers hebben een duidelijke voorkeur voor Android.

Een bipolaire wereld

We dreigen dus steeds meer in een bipolaire wereld terecht te komen, waarin soevereine staten zullen worden opgedeeld in degene die zaken doen met Beijing en degene die zaken doen met Washington en als gevolg daarvan afhankelijk worden van Chinese of Amerikaanse technologie.

Washington heeft ondertussen Amerikaanse chipproducenten toegelaten om alsnog hun verkopen aan Huawei te hervatten. Te laat, waarschijnlijk.

Meer