Nog nooit waren de wereldwijde defensie-uitgaven zo hoog

Door de oorlog in Oekraïne bereikten de wereldwijde defensie-uitgaven vorig jaar een recordhoogte, zo stelt het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) in een nieuw rapport. Het is de snelste stijging in militaire uitgaven sinds 2009.

Waarom is dit belangrijk?

Doordat er wereldwijd meer gewapende conflicten en oorlogen zijn, is een toename van de defensie-uitgaven op zich niet zo verwonderlijk. Maar de mate waarin deze toenemen, geeft wel aan hoe de wereld zich op meerdere plaatsen sterk bewapent.

De cijfers: Volgens de Zweedse denktank stegen de uitgaven in 2023 met 6,8 procent, tot meer dan 2.443 miljard dollar, omgerekend zo'n 2.290 miljard euro.

  • De stijging is voornamelijk toe te schrijven aan de oorlog tussen Oekraïne en Rusland:
    • Rusland gaf 23 procent meer uit aan defensie in 2023 dan in het jaar ervoor, in totaal ongeveer 102 miljard euro. Dat was 16 procent van alle regeringsuitgaven. Daarmee staat Rusland op plaats drie in de wereldwijde ranking.
    • Oekraïne staat op p
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer