Joe Biden ondertekent wet die TikTok moet verbieden; CEO reageert met “wij gaan niet weg”

De wet die het Chinese moederbedrijf ByteDance verplicht om de Amerikaanse tak van TikTok te verkopen aan een Amerikaanse eigenaar is zojuist ondertekend door president Joe Biden. Daarmee is de aftelklok van 270 dagen gestart. CEO Shou Chew heeft ondertussen laten weten dat TikTok niet van plan is om zich bij die beslissing neer te leggen.

In het nieuws: Joe Biden ondertekende zoals verwacht woensdagochtend de wet die onder andere het TikTok-verbod bevat, nadat die wet eerder deze week al door de Senaat was goedgekeurd.

  • In zijn speech na die ondertekening sprak Biden over “een goede dag voor Amerika, een goede dag voor Europa en een goede dag voor de wereldvrede”. Hij zei daarbij wel niets specifiek over TikTok en China, maar had het enkel over de steunmaatregelingen voor Oekraïne en Israël, die deel uitmaken van hetzelfde pakket nationale veiligheidswetten.

Verkopen of ban

Nu de wet ingegaan is, heeft ByteDance 270 dagen, een termijn die verlengd kan worden tot een jaar, de tijd om de Amerikaanse tak van TikTok te verkopen. Doet het dat niet, dan zal de applicatie TikTok niet meer in de Play Store van Google en de App Store van Apple te vinden zijn.

TikTok had eerder al aan zo’n verkoop niet te willen doen. De Chinese regering is daar namelijk resoluut tegen. Bij zo’n verkoop zou het namelijk zijn algoritme moeten vrijgeven en het is juist dat algoritme dat de basis vormt van het enorme succes van TikTok.

  • Ironisch genoeg verbiedt China al langer heel wat Amerikaanse applicaties. Denk daarbij aan Google, Facebook, YouTube en Twitter, die al langer zijn verboden, en recent ook WhatsApp en Threads.

Shou Chew

Kort na de ondertekening van Joe Biden deelde Shou Chew, CEO van TikTok, een video waarin hij kritiek uitte op de nieuwe wet.

  • “De wet zal TikTok afpakken van de 170 miljoen Amerikaanse gebruikers die op ons platform een community hebben gevonden. Vergis je niet, dit is een verbod, een verbod op TikTok en een verbod op jou en je stem”, klonk het daar. “Veel politici hebben al toegegeven dat een TikTok-ban het ultieme doel is.”
  • “Het is ironisch, want de vrijheid van meningsuiting op TikTok reflecteert dezelfde waarden die van de Verenigde Staten een baken van vrijheid maken. TikTok geeft veel mensen een krachtige manier om zich te laten zien en horen”, ging Shou Chew verder.
  • “Wees gerust, wij gaan niet weg. We hebben er vertrouwen in en zullen blijven vechten voor jouw rechten in de rechtbank. We hebben de feiten én de Amerikaanse grondwet aan onze kant.

Het ziet er dus naar uit dat TikTok naar de rechtbank zal trekken om de nieuwe wet aan te vechten. Volgens experten zijn ze in de rechtbank niet kansloos. De kans is groot dat het verbod tijdens dat proces opgeschort wordt.

@tiktok

Response to TikTok Ban Bill

♬ original sound – TikTok