Apple Verwijdert WhatsApp en Threads uit Chinese App Store op vraag van overheid

Apple heeft vandaag de populaire berichtenapps WhatsApp en Threads, beide eigendom van Meta, uit de Chinese App Store verwijderd. De verwijdering komt op verzoek van de Chinese autoriteiten, die stellen dat de apps een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid.

Deze maatregel volgt kort op de verwijdering van andere berichtenapps van buitenlandse makelij, waaronder Telegram en Signal, uit de Chinese App Store. De Chinese overheid staat al langer bekend om haar strenge controle over internetgebruik binnen het land, en deze recente stappen worden gezien als een verdere verharding van dat beleid.

Cyberspace Administration

Apple heeft in een verklaring aan persbureau Reuters bevestigd dat het de apps op verzoek van de Chinese Cyberspace Administration heeft verwijderd. “We zijn verplicht om de wetten te volgen in de landen waar we actief zijn, zelfs als we het er niet mee eens zijn”, aldus Apple. Het bedrijf ging echter niet in op de specifieke veiligheidsproblemen die door de Chinese autoriteiten werden aangehaald.

De verwijdering van WhatsApp en Threads zal waarschijnlijk een aanzienlijke impact hebben op miljoenen Chinese gebruikers die op de apps vertrouwden voor communicatie. Het is echter onduidelijk in hoeverre deze maatregel effectief zal zijn in het beperken van het gebruik van de apps, aangezien veel gebruikers in China al VPN-verbindingen gebruiken om toegang te krijgen tot geblokkeerde websites en diensten.

De toenemende druk van de Chinese overheid op buitenlandse technologiebedrijven baart zorgen bij experts die waarschuwen voor de toenemende fragmentatie van het internet en de beperking van de online vrijheid.