Verbod TikTok in de VS nu echt dichtbij: Senaat keurt wet goed

De Amerikaanse Senaat heeft een wet goedgekeurd die TikTok in zijn huidige vorm zal verbieden. Het Chinese moederbedrijf ByteDance krijgt wel nog de kans om zijn Amerikaanse tak te verkopen, al zullen ze de nieuwe wet vermoedelijk eerst proberen aan te vechten.

Waarom is dit belangrijk?

Westerse overheden - ook in Europa - kijken al langer met argusogen naar TikTok. De applicatie is razend populair, maar er zijn heel wat vragen over de privacy. Dat TikTok met ByteDance een Chinese eigenaar heeft, zorgt nog voor meer ongerustheid. Als de nieuwe wet in de VS wordt aangenomen, is er voor het eerst echt een initiatief om TikTok in zijn huidige vorm volledig te verbieden.

In het nieuws: Nadat het Huis van Afgevaardigden eerder deze week al de nieuwe anti-TikTok-wet overtuigend goedkeurde, deed de Senaat nu hetzelfde. 79 senatoren stemden voor, 18 tegen.

  • Dat de Senaat zo overtuigend voor de wet stemde, is best opvallend. Een eerdere versie, een maand geleden, is namelijk niet door de Senaat geraakt. Deze keer was de wet echter verpakt in een wetsvoorstel dat ook steun voorziet voor Oekraïne, Taiwan en Israël, iets waar veel voorstanders van zijn.

Verkoop of rechtszaak

Hoe moet het nu verder?

  • De wet gaat nu naar president Joe Biden, die al heeft aangegeven ze te zullen ondertekenen. Op dat moment start een deadline van 270 dagen, die kan oplopen tot één jaar. In die tijd moet ByteDance de Amerikaanse tak van TikTok verkopen. Gebeurt dat niet, dan zal de applicatie van TikTok niet meer te vinden zijn in Amerikaanse appstores Play Store van Google en de App Store van Apple. 
  • TikTok wil daar echter niet zo snel aan toegeven en zal de Amerikaanse regering voor de rechter dagen. Dat blijkt uit een memo van TikTok-topman Michael Beckerman die verscheen in de nieuwssite The Information. TikTok noemt het verbod ongrondwettelijk omdat het het Eerste Amendement van de Amerikaanse grondwet over de vrijheid van meningsuiting zou schenden.
  • Experts denken dat TikTok in de rechtbank kans maakt. Meer dan waarschijnlijk staan beide partijen voor een rechtszaak van meerdere jaren. Tijdens die rechtszaak zal de wet dan voorlopig gepauzeerd worden.
  • Sowieso is de kans zeer klein dat de Amerikaanse tak van TikTok verkocht wordt. De Chinese regering is daar namelijk resoluut tegen. Bij zo’n verkoop zou het namelijk zijn algoritme moeten vrijgeven en het is juist dat algoritme dat de basis vormt van het enorme succes van TikTok.