Wet die TikTok in de VS moet verbieden, gaat opnieuw naar de Senaat; raakt ze deze keer wel goedgekeurd?

De Amerikaanse Senaat zal deze week opnieuw stemmen over een mogelijk verbod op de populaire applicatie TikTok. Deze applicatie wordt ervan verdacht door China gebruikt te worden om te spioneren op Amerikaanse burgers. Een eerdere versie van die wet was door het Huis van Afgevaardigden aanvaard, maar raakte niet door de Senaat.

Het nieuws: De wet die TikTok in zijn huidige vorm moet verbieden in de Verenigde Staten is opnieuw aanvaard door het Huis van Afgevaardigden. Het gaat om een aangepaste versie van de wet van iets meer dan een maand geleden. Die werd toen door het Huis goedgekeurd, maar niet door de Senaat. Enkele aanpassingen moeten nu zorgen dat de wet nu wel een meerderheid vindt over beide partijen heen in Senaat.

De details:

  • De herziene versie van de wet is verpakt in een wetsvoorstel dat ook steun voorziet voor Oekraïne, Taiwan en Israël. Op die manier hopen de initiatiefnemers meer steun te vinden in de Senaat.
  • Verder is de wet ook iets soepeler gemaakt. De originele wet verplichte het Chinese moederbedrijf ByteDance om de Amerikaanse tak van TikTok binnen de zes maanden te verkopen. Gebeurde dat niet, dan zou de applicatie van TikTok niet meer te vinden zijn in Amerikaanse appstores Play Store van Google en de App Store van Apple. In het nieuwe wetsvoorstel is die tijdslimiet verschoven tot negen maanden. Bovendien kan de president een eenmalige verlenging van nog eens negentig dagen toestaan. De facto krijgt ByteDance in de nieuwe wet twaalf in plaats van zes maanden de tijd om een oplossing te zoeken.

Senaat en president

En nu? De nieuwe wet kreeg 360 stemmen voor en 58 stemmen tegen in het Huis van Afgevaardigden, een nog ruimere meerderheid dan het eerste voorstel (352-65). De tegenstanders zijn een bonte verzameling afgevaardigden met de meest uitgesproken meningen aan beide zijden van het spectrum.

  • Na het Huis verschuift het voorstel opnieuw naar de Senaat. Daar dreigt het weer heel nipt te worden. Als de Senaat de nieuwe wet goedkeurt, is het aan president Joe Biden. Die gaf al aan in te zullen stemmen met zo’n verbod.