TikTok lanceert TikTok Notes: Fotoapplicatie om Instagram te beconcurreren

De populaire applicatie TikTok heeft met TikTok Notes een nieuwe applicatie gelanceerd. Het gaat om een fotoapplicatie, die verdacht veel lijkt om concurrent Instagram. Voorlopig is de app enkel beperkt beschikbaar in Australië en Canada.

Waarom is dit belangrijk?

In de dynamische wereld van sociale media is het voortdurend een gevecht om de aandacht van gebruikers te behouden. Populaire apps kopiëren elkaars succesvolle functies om hun eigen platform aantrekkelijker te maken. Zo introduceerde Instagram Reels als reactie op het succes van TikTok, en nu slaat TikTok terug met TikTok Notes.

Instagram

De lancering van TikTok Notes komt niet geheel onverwacht. Instagram heeft in 2023 een sterke comeback gemaakt, met een groei van 20% in downloads ten opzichte van ‘amper’ 4% voor TikTok. Het is voor het eerst sinds 2020 dat Instagram meer downloads heeft dan TikTok.

  • De populariteit van Instagram Reels, een directe concurrent – en kopie – van TikToks korte video’s, speelt hier ongetwijfeld een belangrijke rol.

Met de lancering van TikTok Notes wil TikTok nu terrein terugwinnen op Instagram. Of dat een succes zal worden, moet later blijken.

Foto’s en tekst

TikTok Notes is een aparte, gratis app gericht op het delen van foto’s met bijschriften. Gebruikers kunnen hun dagelijkse momenten, reistips, recepten en andere creatieve uitingen delen met hun volgers. De app biedt een centrale feed waar gebruikers doorheen kunnen bladeren om foto’s van anderen te ontdekken.

  • Bestaande TikTok-accounts kunnen worden gekoppeld aan Notes, waardoor gebruikers hun volgers mee kunnen nemen naar de nieuwe fotoapplicatie. Dit maakt het eenvoudig om foto’s te delen met een bestaand publiek en nieuwe volgers te trekken.
  • TikTok Notes is momenteel in beperkte mate beschikbaar in Australië en Canada. Er is nog geen officiële releasedatum voor andere landen, waaronder België.