Venetië voert vanaf vandaag entreegeld in voor dagjestoeristen: Burgemeester Brugnaro onthult details

Vandaag, op 25 april, zal Venetië voor het eerst een som van 5 euro vragen aan dagjestoeristen die de historische stad willen bezoeken. Dat kondigde burgemeester Luigi Brugnaro aan als onderdeel van een experiment om de toeristenstroom te beperken en de stad leefbaar te houden.

Waarom is dit belangrijk?

Het initiatief komt voort uit de zorgen over de afnemende leefbaarheid van Venetië. De stad, ooit een bruisend centrum, telt nu slechts 50.000 inwoners in het historische stadscentrum, terwijl het aantal toeristen tijdens het hoogseizoen tot wel 100.000 per dag kan oplopen. Dit legt een zware druk op de lokale infrastructuur en maakt het dagelijkse leven voor de bewoners moeilijk.

Hoe werkt het? Het entreegeld zal alleen worden gevraagd op vooraf aangevinkte drukke dagen en tijdens piekuren, tussen 8.30 uur en 16 uur. Toeristen moeten hun ticket online kopen, maar er wordt geen maximum gesteld aan het aantal verkochte tickets per dag. Dit maakt het eerder een belasting dan een toegangsticket. De controle zal ‘zacht’ zijn, met enkel steekproeven en uitzonderingen voor kinderen onder de 14 jaar en toeristen die in een hotel verblijven.

Kritiek

Niet iedereen is echter enthousiast over het initiatief. Verschillende bewonerscomités en verenigingen hebben al aangekondigd te protesteren. Ze stellen dat het entreegeld het probleem niet zal oplossen en de stad eerder tot een ‘pretpark’ zal maken.

Venetië is de eerste grote stad ter wereld die een dergelijk systeem invoert. Het experiment loopt van 25 april tot 14 juli. De komende maanden zullen laten zien of het experiment zijn vruchten afwerpt.