Beschikbaar inkomen van de Belgische gezinnen neemt met 9 procent toe

Het beschikbaar inkomen van de Belgische gezinnen is vorig jaar gestegen, leren cijfers van de Nationale Bank van België (NBB). We konden daardoor meer sparen.

In het nieuws: Het beschikbaar inkomen van de gezinnen in België is in 2023 met welgeteld 9,2 procent toegenomen.

  • Vooral de hogere lonen van werknemers deden het beschikbaar inkomen vorig jaar toenemen. Deze waren goed voor 7 procentpunten van de stijging.
  • Het gemengd inkomen van de zelfstandigen, het inkomen uit vermogen en andere netto lopende overdrachten, alsook de netto sociale uitkeringen droegen positief bij, maar in mindere mate met respectievelijk 1,5, 1,1 en 0,4 procentpunt.
  • Maar: de belastingen op inkomsten en vermogens leveren een negatieve bijdrage van -0,9 procentpunt tot de groei van het beschikbaar inkomen.

Details: We consumeren ook meer, maar de zogenaamde consumptieve bestedingen zijn minder fors gestegen dan het beschikbaar inkomen.

  • Concreet hebben we vorig jaar 6,9 procent meer geld gespendeerd.
  • Doordat onze koopkracht forser is toegenomen, kunnen we dus meer geld opzijzetten. Volgens de gegevens van de NBB kwam de Belgische spaarquote in 2023 uit op 14,5 procent. Dat is iets minder dan het gemiddelde op lange termijn, zijnde 15,6 procent.
  • We investeerden wel minder. De investeringsquote van de gezinnen stond in 2023 op 8,7 procent, tegenover 9,5 procent in 2022.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer