Huawei mag meebouwen aan 5G in Duitsland

Duitsland zal de telecomgigant Huawei niet tegenhouden om een 5G-netwerk op te starten. De Amerikaanse overheid zette nochtans druk op Duitsland om mee te gaan in een boycot van Huawei.

Huawei heeft de technologie aan boord om 5G-netwerken uit te bouwen en dat mogen ze in Duitsland ook doen. Dat heeft het Duitse ministerie voor Binnenlandse Zaken op dinsdag beslist.

Europa steunt de VS niet

De Verenigde Staten hadden nochtans van Europa steun verwacht in hun strijd tegen het Chinese technologiebedrijf. De VS beschuldigen Huawei ervan om met hun apparaten en software te spioneren voor de Chinese overheid. Huawei staat er daarom op een zwarte lijst en mag geen Amerikaanse soft- of hardware meer aankopen.

Verschillende Europese onderzoeken vonden geen problemen met de hard- en software die Huawei gebruikt. In China mag de overheid aan bedrijven vragen om gegevens te delen. Volgens Huawei zal dat met de 5G-technologie niet het geval zijn.

Het Chinese bedrijf reageerde erg opgelucht. ‘We zijn erg blij dat de Duitse overheid het speelveld voor 5G-verkopers gelijkgesteld heeft. Cyberveiligheid politiseren zal enkel de technologische en sociale vooruitgang tegenhouden en niets doen om de echte veiligheidsproblemen tegen te houden waar alle landen mee geconfronteerd worden.’

Duitsland en Frankrijk zeggen niet nee

Daarom is het Duitse besluit goed nieuws voor Huawei in de rest van Europa. 2020 wordt namelijk het jaar van de 5G. Groot-Brittannië beslist voor eind 2019 wie een 5G-netwerk mag aanleggen en ook daar is Huawei in de running. Een Brits rapport over cybersecurity bij Huawei kwam positief terug.

De Franse president Emmanuel Macron liet eveneens optekenen dat er in Frankrijk geen restricties bestaan voor 5G-licenties. Het lijkt er dus sterk op dat Europa de Amerikaanse boycot zal negeren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20