Bye Huawei: Nokia sleept belangrijke 5G-deal van Britse telecomoperator in de wacht

Nokia heeft een belangrijke 5G-deal op zak met BT, één van de grootste telecombedrijven in het Verenigd Koninkrijk. De maakt de Finse producent van telecomapparatuur dinsdag bekend.

Waarover gaat het? De Chinese technologiegigant Huawei werkt in verschillende landen aan de uitrol van 5G, maar niet in de Verenigde Staten. Daar staat Huawei op een zwarte lijst, wegens vermeend risico op spionage. Bovendien schreeuwen de Amerikanen moord en brand over het feit dat de weerstand in Europa tegenover Huawei minder groot is. Zo liet de Britse regering Huawei eerst meebouwen aan het 5G-netwerk, maar draaide Boris Johnson nadien zijn kar en liet hij het bedrijf zelfs bannen.

In het nieuws? Het Finse Nokia neemt de plaats van Huawei in bij de uitrol van de 5G-technologie. In principe gaat het om een aandeel van 35 procent in de totale netwerkinfrastructuur, al meldt de Amerikaanse zakenzender CNBC dat het om een aandeel van 63 procent in het totale netwerk van BT zou gaan. ‘In een wijzigende en concurrerende markt is het van cruciaal belang dat we de juiste technologische keuzes maken’, stelt BT-topman Philip Jansen in een persbericht.

De details? Onder de overeenkomst zal BT de zogenaamde AirScale Single Ran (S-RAN)-apparatuur gebruiken om de juiste dekking van het 5G-netwerk te garanderen. Nokia gaf al te kennen dat het voortaan optreedt als de belangrijkste infrastructuurpartner van BT, zonder in detail te treden over de financiële omvang van het contract. Momenteel is het BT-netwerk in Londen en in midden-Engeland al in handen van Nokia.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20