Duitse telecomprovider haalt Huawei aan boord voor 5G

Telefónica Deutschland, de op één na grootste leverancier van draadloos internet in Duitsland, zal een beroep doen op Huawei voor 5G-technologie. Ook het Finse Nokia mag aansluiten.

De aankondiging van Telefónica is goed nieuws voor het Chinese Huawei, dat al maanden gecontesteerd is. De technologiegigant werkt aan de uitrol van 5G in verschillende landen, maar niet in de Verenigde Staten. Daar staat Huawei op een zwarte lijst, wegens vermeend risico op spionage.

Politieke onzekerheid

De Amerikanen schreeuwen moord en brand over het feit dat Huawei 5G-technologie wil leveren in Europa. De Europese Unie heeft echter geen pasklaar antwoord en ook in Duitsland leeft de discussie. Vorige week besloot Deutsche Telekom nog dat het geen zaken zal doen met de Chinezen, door de politieke onzekerheid.

Er is echter nog één pijnpunt. De Duitse regering werkt momenteel aan veiligheidsrichtlijnen rond 5G-technologie. Hoewel Duits bondskanselier Angela Merkel in het verleden al benadrukte dat ze Huawei niet gaat boycotten, komen er hier en daar zorgwekkende signalen. De mogelijkheid bestaat dat de overheid de regels zeer streng maakt om Huawei geen kans te geven.

‘Brein’ van 5G is er nog niet

Te vroeg victorie kraaien mag Huawei dus nog niet, al lijkt Telefónica niet al te bezorgd. ‘We houden voortdurend rekening met het politieke proces waarbij de veiligheidsregels invulling krijgen, zonder dat we de start van onze 5G-uitrol uitstellen’, stelde de provider in een persbericht.

De technologie voor supersnel internet is overigens nog niet voor morgen. Telefónica heeft namelijk nog geen partner gekozen voor een ander cruciaal deel van de 5G-installatie. Waar Huawei en Nokia instaan voor fysieke apparatuur, moet er bijkomend nog een softwareleverancier komen, die het ‘brein’ en de besturing van 5G vormgeeft.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20