‘Duitse 5G-operatoren moeten buitenlandse invloeden uitsluiten’

Telecomoperatoren die in Duitsland mobiele netwerken van de vijfde generatie (5G) willen uitrollen, zullen moeten bewijzen dat hun activiteiten niet onder de invloed van een buitenlandse mogendheid staan. Dat heeft de Christlich Demokratische Union (CDU), de partij van Duits bondskanselier Angela Merkel, op haar ledencongres benadrukt.

‘De CDU aanvaardde, na een verhit debat, een motie waarin naar voor kwam dat 5G-operatoren moeten bewijzen grote aandacht aan de beveiliging van hun netwerken te besteden,’ aldus het persbureau Reuters. ‘Cruciaal daarbij is onder meer dat de operator niet onder buitenlandse invloed mag staan.’

Huawei

Een aantal parlementsleden van de CDU wil verhinderen dat de Chinese telecomgroep Huawei toelating zou krijgen om naar Duitse 5G-contracten mee te dingen. De betrokken politici volgen het standpunt van de regering van de Verenigde Staten. De Amerikaanse regering voert immers aan dat Huawei een spionage-instrument van het Chinese regime zou kunnen zijn.

De Verenigde Staten hebben bij hun bondgenoten herhaaldelijk aangedrongen om zich achter hun boycot tegen Huawei te scharen. Huawei heeft de Amerikaanse betichtingen al herhaaldelijk ontkend.

Bondskanselier Angela Merkel oordeelt dat de veiligheidsnormen de leidraad moeten zijn. Ze zegt het geen goede optie te vinden om individuele bedrijven te viseren.

Alle telecom-operatoren op de Duitse markt zijn klant van Huawei. Zij hebben gewaarschuwd dat het verbannen van Huawei bij de uitrol van de 5G-netwerken tot verscheidene jaren vertraging zou leiden. Bovendien zouden hierdoor miljarden euro meerkosten ontstaan.

Europa

Normaal zal het standpunt uit de motie ook zijn weg vinden naar het programma van de Duitse regering. Daar vormt de partij van Merkel een coalitie met de Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD) en de Beierse Christlich-Soziale Union (CSU). De motie vroeg nog dat het Duitse parlement bij de beslissingen over de uitrol van het nationale 5G-netwerk betrokken zou blijven.

Het huidige Duitse mobiele netwerk zou voor ongeveer 70 procent uit Huawei-componenten bestaan. De CDU gaf wel aan dat het aandeel van Ericsson en Nokia in de toekomst zou groeien.

Norbert Röttgen, initiatiefnemer van de originele motie, benadrukte echter dat de bijgewerkte tekst nog altijd Huawei in het vizier neemt. ‘Het is duidelijk dat een controle over het Duitse 5G-netwerk nooit aan de Chinese staat en zijn communistisch leiderschap mag worden overgelaten,’ aldus Röttgen. ‘Dit is een kwestie van nationale veiligheid. Deze stelling volgt tevens het beleid van de Europese Unie.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20