Nokia is zwakste schakel in 5G-race

Het aandeel van Nokia beleeft moeilijke tijden sinds de publicatie van de derdekwartaalresultaten. Die tonen aan dat de Finse fabrikant van netwerkapparatuur de zwakste schakel is in de 5G-race met Huawei en Ericsson.

Huawei, Ericsson en Nokia zijn in een race verwikkeld voor het grootste marktaandeel in de 5G-infrastructuur. Dat is de opvolger van de mobiele internettechnologie 4G. Uit de laatste cijfers blijkt dat Nokia aan de verliezende hand is.

De Finse provider slaagde er wel in om de verwachte winst te boeken, zo’n 82 miljoen euro. Maar dat het de dividenduitkeringen tijdelijk zou stopzetten was voor beleggers moeilijk verteerbaar. Het aandeel kelderde met net geen 20 procent. In een statement naar de buitenwereld verklaarde CEO Rajeev Suri dat Nokia te kampen had met ‘intense concurrentie’ en dat het daarom zijn investeringen in 5G wou opdrijven.

De concurrenten staan er beter voor. Zo heeft Ericsson zijn verwachte winst geklopt én zijn verkoopdoelstellingen voor 2020 opgekrikt. En de inkomsten van Huawei stegen met 24,4 procent in de eerste negen maanden van 2019. En dat nadat de VS het bedrijf op een zwarte lijst zetten op verdenkingen van overheidsspionage.

Lagere prijzen

Analisten zijn verbaasd. Nokia heeft een bredere productportfolio dan Ericsson en zit op politiek vlak niet in nauwe schoentjes zoals Huawei. Maar dit jaar liep er van alles mis. Zo waren de 5G-leveringen in Zuid-Korea drie maanden achter op schema, en ondervond het bedrijf problemen met de software.

Daarenboven zijn de prijzen van Huawei een stuk lager. Ericsson speelde hier dit jaar op in door ook de prijzen te verlagen. ‘Het is geen geheim dat we momenteel contracten aangaan die ons rendement in het gedrang brengen, maar positief zullen zijn op de lange termijn’, zei CEO Börje Ekholm hierover. ‘Het is een strategische zet. We zullen dat blijven doen.’

Volgens de Financial Times overweegt Amerikaans president Donald Trump nu om te investeren in Ericsson en Nokia om de opmars van Huawei tegen te gaan.

Lees ook:

VS willen Europese bedrijven meer slagkracht geven tegen Huawei

Huawei mag meebouwen aan 5G in Duitsland

Smartphone-fabrikanten rekenen op 5G-technologie

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20