Duitsland reserveert 1 miljard euro om mobiel internet op punt te stellen

Duitsland reserveert 1 miljard euro voor werken aan het nationale mobiele netwerk, dat immers nog altijd een aantal storende hiaten vertoont. Dat heeft de Duitse regering aangekondigd. Over een periode van vier jaar wil de Duitse overheid dat budget investeren in de bouw van vijfduizend nieuwe zendmasten. Daardoor zou de dekking van het Duitse mobiele netwerk tot op een niveau van 97,5 procent moeten komen.

Telecombedrijven hebben eveneens beloofd nog eens zesduizend nieuwe zendmasten te zullen plaatsen.

Blaam

De Duitse overheid zit al geruime tijd verveeld met zijn gebrekkig mobiele netwerk, dat de regering als een blaam voor een geavanceerde industriële natie ervaart.

Peter Altmaier, Duits minister van Economie, stelde vorig jaar zich beschaamd te voelen wanneer hij tijdens lange autoritten door het land collega’s herhaaldelijk telefonisch opnieuw moest oproepen omdat de mobiele verbindingen steeds weer wegvielen.

‘De problemen zijn echter niet aan budgettekorten te wijten,’ beklemtoonde de Duitse bondskanselier Angela Merkel. ‘Wel blijkt het een lange tijd te vergen om de installatie van nieuwe zendmasten te plannen.’

Projecten voor de bouw van nieuwe grondstations botsen ook vaak op verzet van de lokale bevolking. Sommigen vrezen immers dat de radiosignalen negatieve gevolgen voor de menselijke gezondheid zouden kunnen hebben. Anderen vinden dat de zendmasten vooral een visuele vervuiling vormen.

De Duitse overheid heeft een nieuwe communicatiecampagne gepland om die angsten en bekommernissen weg te nemen.

Huawei

Het Duitse mobiele netwerk beschikt momenteel over 74.000 contactpunten. Er moeten echter nog duizenden punten worden gecreëerd om tot een quasi volledige dekking van het grondgebied te kunnen komen.

Angela Merkel bevestigde nogmaals een mogelijke samenwerking met de Chinese telecomgroep Huawei daarbij vooraf niet fundamenteel te willen uitsluiten. Net zoals hun collega’s in de Verenigde Staten, hebben ook de Duitse inlichtingendiensten voor de activiteiten van Huawei gewaarschuwd.

Men vreest immers dat Huawei allerhande gevoelige informatie aan de Chinese overheid zou kunnen doorspelen.

‘Uiteraard moet de beveiliging van de mobiele netwerken worden gegarandeerd,’ opperde Merkel. ‘Dat heeft echter niets te maken met individuele bedrijven. De overheid moet zelf de gepaste veiligheidsniveaus voorzien.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20