Merkel pleit voor Europees 5G-agentschap

Europa heeft nood aan een agentschap dat nieuwe 5G-infrastructuur controleert op veiligheid. Dat vindt Duits bondskanselier Angela Merkel. Ze benadrukt dat elke operator, ook Huawei, mag meewerken aan 5G in Duitsland.

Het Chinese Huawei werkt al een tijdje aan 5G-infrastructuur, dat is technologie van de vijfde generatie voor mobiel internet. Momenteel is de technologiegigant 5G aan het uitrollen in verschillende landen. Maar in de Verenigde Staten is Huawei niet welkom, wegens vermeend risico op spionage. Al sinds midden mei staat het bedrijf op een zwarte lijst.

De Amerikanen roepen de Europese lidstaten op om geen gebruik te maken van de 5G-technologie die Huawei aanbiedt. Vooral ons land moet ver weg blijven van de Chinese infrastructuur, omdat het NAVO-hoofdkwartier hier gevestigd is, vinden de VS.

‘Beleid op Europees niveau’

Maar ook in Duitsland leeft de discussie. Maandag benadrukte de CDU van bondskanselier Angela Merkel op een ledencongres dat 5G-operatoren grote aandacht moeten besteden aan de beveiliging van hun netwerken. De 5G-activiteiten mogen volgens de partij niet onder invloed van een buitenlandse mogendheid staan.

Merkel zelf roert zich ondertussen. In het parlement toonde de bondskanselier zich een voorstander van een soort Europees 5G-agentschap. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) kan daarbij als model dienen.

In ieder geval moet er een beleid op Europees niveau komen, meent Merkel. ‘Als elke lidstaat een eigen beleid tegenover China ontwikkelt, zal dat niet enkel verwoestend zijn voor China, maar ook voor Europa’, klonk het.

De bondskanselier vindt ten slotte dat elke provider, Huawei inclusief, mag meewerken aan het Duitse 5G-netwerk. Enkel het niveau van beveiliging mag meespelen als criterium, stelt Merkel.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20