Drie Chinese bedrijven geschorst van Amerikaanse beurs: ‘Politieke beslissing die vrije markt schaadt’

De aandelen van drie Chinese telecombedrijven gingen maandag tot 5 procent onderuit in hun thuisland nadat de beurs van New York ze van de koerstabellen heeft verwijderd. De Chinese beurswaakhond is niet te spreken over de maatregel.

De New York Stock Exchange besliste om maandag de notering van China Telecom, China Mobile en China Unicom Hong Kong te schorsen. Dat is een gevolg van een beslissing van de regering-Trump om investeringen in 31 bedrijven die banden hebben met het Chinese leger te blokkeren.

De Chinese beurswaakhond CSRC kan daar niet mee lachen en postte zondag een mededeling op zijn website. ‘De maatregel is puur politiek geïnspireerd en negeert volledig de relevantie van bedrijven en de rechten van investeerders wereldwijd. Ze schaadt ook de marktwerking’, klinkt het.

‘Weinig impact’

Het instituut wijst er ook op dat de maatregel weinig impact zal hebben. ‘Hun notering in New York vertegenwoordigt maar 2,2 procent van al hun uitstaande aandelen met een totale beurswaarde van 20 miljard yuan (3 miljard dollar of 2,5 miljard euro).’ De rest van hun aandelen noteert in Hong Kong.

Op die beurs gingen de aandelen stevig onderuit maandag. China Mobile ging 4,5 procent in het rood naar 42,4 Hongkongse dollar (4,4 euro), zijn laagste prijs sinds 2007. China Telecom verloor 5,6 procent en China Unicom deed er 3,4 procent af.

‘De beslissing van de VS om zonder veel grond buitenlandse bedrijven te onderdrukken, die hun eigen positie in de financiële markt ondermijnt, toont aan dat de Amerikaanse regels arbitrair, roekeloos en onvoorspelbaar zijn. Het is geen slimme beslissing’, besluit de CSRC.

‘China gebruikt Amerikaans geld’

Amerikaans president Donald Trump besliste twee maanden geleden om beleggingen in bedrijven die banden hebben met het Chinese leger te verbieden omdat ‘China zijn militaire macht steeds meer opbouwt met Amerikaans geld’. De maatregel gaat officieel in vanaf volgende week maandag 11 januari.

Op 20 januari wordt Joe Biden ingezworen als nieuwe president. Hij reageerde nog niet op de beslissing, maar experten denken dat hij de maatregel zou kunnen terugdraaien.

Lees ook: Trump vraagt staatssecretaris van Georgia op bandopname ‘om 11.780 stemmen te vinden’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20