Trump verbiedt acht Chinese betaalapps, waaronder Alipay en WeChat

De Amerikaanse president Donald Trump tekende dinsdag een decreet dat transacties via een aantal Chinese apps verbiedt. Onder meer Alipay van Ant Group, dat al langer onder vuur ligt, staat op de lijst.

Trump is al langer op oorlogspad tegen Chinese bedrijven omdat hij bang is dat de Chinese overheid via hen aan gevoelige Amerikaanse informatie kan geraken. Hij zette eerder de netwerkspecialist Huawei op een zwarte lijst, waardoor Amerikaanse bedrijven er geen zaken meer mee kunnen doen, en probeerde de apps TikTok en WeChat uit de VS te weren.

Waar dat laatste hem niet lukte, probeert hij nu via een andere weg ongeveer hetzelfde resultaat te bereiken. De rechtbank verbood Trump om de apps te laten verwijderen omdat dat de vrijheid van meningsuiting in gedrang zou kunnen brengen. Bij financiële platformen is dat probleem er niet. Het belangrijkste dat de Amerikaanse regering ertegen heeft, is dat de platformen bij elke aankoop van een Amerikaan een hoop gegevens en voorkeuren van hem te weten komen.

Hij zegt in het decreet dan ook dat de VS ‘agressieve actie’ moeten ondernemen tegen Chinese appontwikkelaars om de nationale veiligheid te beschermen.

Ant Group

Het ministerie van Handel krijgt nu 45 dagen de tijd om te beslissen welke transacties verboden zijn op acht apps. Onder meer twee apps van Tencent – QQ Wallet en WeChat Pay – en Alipay vallen eronder.

Alipay is onderdeel van Ant Group, dat dan weer een dochterbedrijf is van het techconcern Alibaba. Ant zou normaal gezien vorig jaar naar de beurs trekken, maar die beursgang werd door de Chinese overheid op de lange baan geschoven. Ondertussen heeft de centrale bank het bedrijf ook gevraagd om te herstructureren en zo goed als alle winstgevende activiteiten af te stoten. En alsof dat nog niet genoeg is, is topman Jack Ma al twee maanden niet meer in het publiek gezien.

Tencent is iets minder bekend, maar daarom niet minder belangrijk. De Chinese groep geeft de alles-in-éénapp WeChat uit en heeft daarnaast belangen in een amalgaam aan bedrijven, waaronder ‘Fortnite’-maker Epic Games.

Beurs

Het decreet komt er een week voordat beleggen in bedrijven die banden hebben met Chinese leger wordt verboden. Maandag zette de Amerikaanse beursuitbater NYSE de procedure in gang om drie telecombedrijven van de tabellen te schrappen, maar dinsdag keerde hij al op zijn stappen terug ‘na overleg met de autoriteiten.’

Het bewijst dat er heel wat zenuwachtigheid en onduidelijkheid is over het China-beleid van de VS in het interbellum tussen de twee presidenten. Over twee weken wordt Joe Biden ingezworen als president en hoewel hij niet meteen van plan om de hele China-politiek om te gooien plant hij wel een zachtere lijn aan te houden.

Lees ook: Trump wil Chinese betaalplatformen Alipay en Tencent aan banden leggen

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20