12 leden Nationale Garde weggestuurd bij beveiliging inauguratie Biden

Twaalf leden van de Nationale Garde, onderdeel van de Amerikaanse reservestrijdkrachten, zijn van hun taak ontheven om als bewaker op te treden bij de inauguratie van aanstaand president Joe Biden. 

Twee anonieme bronnen binnen het Amerikaanse leger en de inlichtingendiensten meldden aan het persbureau Associated Press (AP) dat alle twaalf leden banden hebben met rechtse milities of dat ze radicale boodschappen op het internet hebben geplaatst. 

Generaal Daniel Hokanson, hoofd van de Nationale Garde, bevestigde dat de leden van de Garde weggehaald zijn uit Washington D.C. en naar huis gestuurd zijn, maar dat slechts twee van hen ongepaste commentaren met betrekking tot de inauguratie hadden gemaakt. 

De tien andere zijn volgens Hokanson weggestuurd voor ‘eerder misdadig gedrag of activiteiten’. De generaal benadrukte dat dit niet noodzakelijkerwijs betekent dat ze banden hebben met extremisten, maar dat ze werden ‘geïdentificeerd’ en verwijderd uit de legermacht ‘uit een overvloed aan voorzichtigheid’. Er zou geen bedreiging zijn geweest voor Biden.

FBI screent 25.000 leden 

Sinds vorige week onderzoekt het Federal Bureau of Investigation (FBI) elk lid van de Nationale Garde dat de dag van de inauguratie gestationeerd is in Washington D.C. om een mogelijke aanval uit eigen gelederen in de kiem te smoren.

‘We doorlopen voortdurend de procedures en controleren iedereen die aan deze operatie meedoet nog een tweede, derde keer’, aldus Ryan McCarthy, de hoogste ambtenaar die verantwoordelijk is voor de Amerikaanse landmacht.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie gaf groen licht om 25.000 troepen van de Nationale Garde in te zetten in de Amerikaanse hoofdstad om woensdag de inauguratie van Biden te beveiligen.

De enorme troepenmacht wordt als noodzakelijk beschouwd na de bestorming van het Capitool in Washington op 6 januari door aanhangers van de vertrekkende president Donald Trump. De autoriteiten vrezen nieuwe gewelddadigheden door onder anderen fanatici van Trump. 

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20