FBI screent 25.000 Nationale Gardisten voor de inauguratie van Biden

Voor de eedaflegging van Joe Biden ontplooit de National Guard, onderdeel van de Amerikaanse reservestrijdkrachten, tot 25.000 mannen en vrouwen in Washington. Het leger vreest echter voor een aanval uit eigen rangen. 

Het Federal Bureau of Investigation (FBI) zal elk lid van de Nationale Garde dat de dag van de inauguratie gestationeerd is in Washington onderzoeken om een mogelijke aanval uit eigen gelederen in de kiem te smoren. 

Ryan McCarthy, de hoogste ambtenaar die verantwoordelijk is voor de Amerikaanse landmacht, bevestigt aan persbureau AP dat alle 25.000 leden van de Nationale Garde doorgelicht worden: ‘We doorlopen voortdurend de procedures en controleren iedereen die aan deze operatie meedoet nog een tweede, derde keer.’

‘Grondig onderzoeken’

De leden van de Garde zouden volgens McCarthy ook training krijgen over hoe ze potentiële bedreigingen uit eigen rangen kunnen identificeren, maar tot nu toe is er nog niets aan het licht gekomen. Het Amerikaans leger screent reservestrijdkrachten van de Nationale Garde routinematig op banden met extremistische groeperingen, maar in dit geval wordt dus ook de FBI ingezet om eventuele opstandige leden te identificeren. 

‘De vraag is, zijn dat ze allemaal? Zijn er nog andere?’, zegt McCarthy. ‘We moeten ons er bewust van zijn en we moeten alle mechanismen inzetten om deze mannen en vrouwen, die een dergelijke missie zouden ondersteunen, grondig te onderzoeken.’

25.000 reservisten

Eind vorige week gaf het Amerikaanse ministerie van Defensie groen licht om 25.000 troepen van de Nationale Garde in te zetten in Washington om woensdag de inauguratie van aanstaand president Joe Biden te beveiligen.

De enorme troepenmacht wordt als noodzakelijk beschouwd na de bestorming van het parlement in Washington ruim een week geleden door aanhangers van de vertrekkende president Donald Trump. De autoriteiten vrezen nieuwe gewelddadigheden door onder anderen fanatici van Trump. 

De reservisten zullen volgens de Nationale Garde ‘veiligheids-, communicatieve en logistieke steunmissies uitvoeren’. De Secret Service is het federale agentschap dat de leiding heeft over de beveiliging van de eedaflegging.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20