Aandelen wapenfabrikanten stijgen na bestorming van het Capitool

Na de bestorming van het Capitool door Trumpbetogers woensdag, ging het de aandelen van Amerikaanse wapenmakers voor de wind. 

Het geweld dat zich woensdag voordeed aan het Capitool in Washington klinkt door op de beurs. Toen bekend raakte dat de Democraten in de Amerikaanse staat Georgia twee Senaatszetels hadden gewonnen, begonnen de koersen van beursgenoteerde wapenproducenten te stijgen. Die trend zette zich door tijdens de bestorming van het Capitool.

Wapenproducent Smith & Wesson noteerde woensdag 18 procent hoger. Een andere fabrikant en de grootste leverancier, Sturm Ruger & Co, steeg 12 procent. Het bedrijf levert handwapens, jachtgeweren en volautomatische wapens. Vista Outdoor, dat onder andere munitie maakt, pluste met meer dan 15 procent. 

‘Een schande’

De directeur van de Amerikaanse National Shooting Sports Federation, Mark Oliva, reageerde woensdag aan de nieuwszender CNN: ‘Wat vandaag op Capitol Hill gebeurt, is een schande. De wapenindustrie heeft niets te maken met, en heeft geen rol in dit alles.’

Volgens Oliva, een voormalig Amerikaans marinier die vroeger op Capitol Hill werkte, hebben relschoppers die vuurwapens droegen in het Capitool de wet overtreden. ‘De burgemeester van DC had eerder deze week gezegd dat als ze naar DC kwamen, ze geen pistool mee moesten nemen,’ vervolgde Oliva. ‘Als je de muren van Capitol Hill bestormt en je gaat het Capitool binnen, dan breek je een federale wet.’

Recordjaar

Vorig jaar was een recordjaar voor de verkoop van vuurwapens in de Verenigde Staten, meldt CNN. Volgens Oliva werden in 2020 naar schatting 21 miljoen wapens verkocht, een stijging van bijna 60 procent in vergelijking met het jaar ervoor. 

‘8,4 miljoen mensen kochten voor de allereerste keer een vuurwapen in 2020’, voegde Oliva eraan toe. ‘Ons klantenbestand overstijgt zeker de verwachting.’

Een grote stijging in de wapenverkoop is een typisch fenomeen in de aanloop naar verkiezingen – vooral wanneer Democraten pleiten voor een strengere wapenwetgeving. Zo werden in het verkiezingsjaar 2016 meer dan 15 miljoen vuurwapens verkocht.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20