Tinder en Bumble verdrijven Capitool-bestormers van hun datingapps

Tinder, Bumble en andere datingapps blokkeren relschoppers op hun platformen aan de hand van beelden die ze zelf hebben gemaakt tijdens de bestorming van het Capitool.

Een van de mannen die op 6 januari het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad Washington bestormde, schepte onlangs in een Bloomberg-artikel op dat zijn Bumble-account enorm veel succes leek te hebben nadat hij foto’s van hem in het gebouw online zette. Maar als het aan de datingapps zelf ligt, komt daar nu een einde aan. 

Bumble en Match Group, het bedrijf achter onder andere de bekende datingapps Tinder en OKCupid, hebben bekendgemaakt dat ze de accounts blokkeren van mensen waarvan bekend is dat ze hebben deelgenomen aan de rellen. 

Samenwerken met FBI

‘Wees gerust, we verbieden alle content die terrorisme of rassenhaat promoot’, klinkt het bij Bumble. ‘En we hebben al gebruikers verwijderd die geïdentificeerd zijn als deelnemers aan de aanval op het Amerikaanse Capitool.’ 

Een woordvoerder van Match Group liet aan The Washington Post weten: ‘We hebben, en zullen doorgaan met het verwijderen van gebruikers die door de FBI worden gezocht in verband met binnenlands terrorisme van al onze merken, en we blijven met hen samenwerken in hun onderzoek.’

Dating-apps worden jachtgebied

Volgens The Washington Post veranderen verschillende gebruikers de datingapps nu ook in een jachtgebied waarbij ze gesprekken met relschoppers opslaan en mogelijk belastende foto’s of bekentenissen verzamelen om dat alles vervolgens door te sturen naar de FBI. Zo zouden mensen ook tips met elkaar delen via Twitter en veranderen daters hun locatie naar Washington D.C. in de hoop een potentiële verdachte tegen te komen.

‘We moedigen onze gemeenschap altijd aan om iedereen te blokkeren en te rapporteren die tegen onze richtlijnen in handelt’, zegt Bumble. ‘Zoals altijd, als iemand een mogelijke criminele daad op ons platform heeft gepleegd of aan het plegen is, zullen we de juiste stappen nemen met de politie’.

De FBI heeft een bovendien anonieme kliklijn opgezet voor meldingen over mensen die het Capitool hebben bestormd. Het Amerikaanse federale onderzoeksbureau zei in een verklaring twee weken geleden dat het meer dan 100.000 ‘digitale media tips’ heeft ontvangen van verschillende bronnen. 

Lees ook:

Meer