Facebook en Instagram blokkeren accounts Donald Trump minstens tot einde presidentschap

Amerikaans president Donald Trump zal al zeker tot het einde van z’n ambtstermijn niets meer kunnen delen met z’n Facebook- of Instagram-account. Dat heeft Facebook-baas Mark Zuckerberg daarnet bekendgemaakt. Volgens Zuckerberg is het risico “simpelweg te groot” dat Trump z’n sociale media zal gebruiken om aan te zetten tot geweld.

“De schokkende gebeurtenissen van de voorbije 24 uur maken duidelijk dat president Donald Trump de overgebleven tijd van z’n ambtstermijn wil gebruiken om de vredevolle en wettelijke overgang naar z’n opvolger, Joe Biden, tegen te werken”. Dat schrijft Mark Zuckerberg op Facebook.

Gedrag aanvaarden

De Facebook-CEO veroordeelt dat Trump z’n sociale media heeft gebruikt om het gedrag van z’n aanhangers te aanvaarden. Terwijl hij het eigenlijk had moeten afkeuren. Zuckerberg heeft het uiteraard over de bestorming van het Capitool (het Amerikaanse parlement) gisteren.

“We hebben die boodschappen gisteren verwijderd, omdat we ervan overtuigd zijn dat ze alleen maar meer geweld zullen veroorzaken. En dat was waarschijnlijk ook de bedoeling”, klinkt het. Het doel is nu om de tijd tot aan de inauguratie van Biden vredevol te laten verlopen, zoals het hoort.

The shocking events of the last 24 hours clearly demonstrate that President Donald Trump intends to use his remaining…

Geplaatst door Mark Zuckerberg op Donderdag 7 januari 2021

Fundamenteel verschillend

“De voorbije jaren hebben we president Trump toegestaan om ons platform te gebruiken, volgens onze regels. We hebben soms content verwijderd of het een label gegeven. Dat was omdat die berichten ingingen tegen ons beleid”, gaat Mark Zuckerberg verder.

“Dat hebben we gedaan omdat we geloven dat het grote publiek het recht heeft om politieke berichten te zien. Zelfs al zijn die controversieel. Maar de huidige context is fundamenteel verschillend. Hij gebruikt ons platform om geweld te vragen tegen een democratisch verkozen overheid.”

“Risico’s te groot”

“We geloven dat de risico’s simpelweg te groot zijn om de president onze diensten nog te laten gebruiken tijdens deze periode. Daarom verlengen we de blokkering, die we op z’n Facebook- en Instagramaccount hebben geplaatst, voor onbepaalde tijd.”

Het gaat al zeker over de komende twee weken. In die tijd moet de overgang tussen huidig president Donald Trump en z’n officiële opvolger Joe Biden afgerond zijn. Biden legt namelijk op 20 januari de eed af als president van de Verenigde Staten.

Twitter?

Niet alleen Facebook ging niet akkoord met de berichten van Donald Trump. Ook Twitter ondernam actie. Het platform verwijderde voor het eerst tweets van de Amerikaanse president. Dat zorgt ervoor dat z’n account voor een bepaalde tijd geblokkeerd werd. Aangezien Trump nog steeds niets heeft getweet, lijkt het erop dat die periode nog niet voorbij is.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20