Voorkennis in het kwadraat? Megaschandaal in de maak bij Kodak

Analisten stellen zich vragen bij de opstoot van de beurskoers Kodak, de dag vóór de Amerikaanse president Trump bekendmaakte dat het bedrijf voortaan ingrediënten voor geneesmiddelen zou maken en daarvoor een lening van 765 miljoen dollar ter beschikking kreeg.

De ooit ongenaakbaar geachte foto- en filmproducent Kodak is zonder twijfel een van de grootste verliezers van het digitale tijdperk. Op het hoogtepunt van zijn roem had Kodak 145.000 werknemers in dienst. Maar in 2011 moest het bedrijf bescherming aanvragen tegen schuldeisers. In 2015 trad het uit zijn faillissementsprocedure, na een grondige herstructurering. Het bedrijf had zich ontdaan van de meeste van de activiteiten waarop zijn reputatie stoelde, om zich te concentreren op diensten aan bedrijven.

De Defense Production Act moet Amerikaans icoon uit het moeras halen

Dinsdag maakte president Trump bekend dat Kodak een lening van 765 miljoen dollar van de overheid krijgt onder de Defense Production Act.

De Defense Production Act is een wet uit 1950. Ze werd in mei door president Trump naar aanleiding van de coronacrisis opnieuw geactiveerd. De wet geeft de federale overheid de macht om bedrijven te dwingen voorrang te geven aan overheidsbestellingen. In casu de broodnodige beademingsapparatuur om patiënten met zware longontstekingen in leven te houden.

Kodak gaat voortaan ingrediënten voor geneesmiddelen maken. Voornamelijk voor het ondertussen beruchte hydrochloroquine, dat al dan niet zou werken bij de bestrijding van Covid-19. De lening bedraagt zeven keer de totale waarde van Kodak op het moment van de aankondiging.

Het nieuws sloeg op Wall Street in als een bom. De beurskoers van het aandeel noteerde in de uren na de aankondiging op een moment ruim 2.760% hoger dan een week eerder.

CEO heeft geen uitleg voor het fenomeen

Maar ondertussen is een megaschandaal in de maak. Want de dag voor de aankondiging werden op de beurs 1,6 miljoen aandelen Kodak verhandeld, tegen gemiddeld 70 tot 80.000 per dag in de dagen daarvoor. 

Wie maandagochtend 100.000 aandelen Kodak bezat kreeg in ruil daarvoor 210.000 dollar uitbetaald. Woensdagochtend hadden diezelfde aandelen een waarde van 5,3 miljoen dollar.

Probleem is dat het aandeel Kodak al fors begon te stijgen vooraleer Trump het nieuws over de lening bekendmaakte. Maandag ging het al 22 procent hoger bij een ongewoon groot handelsvolume.

Daarover ondervraagd op de zakenzender CNBC zei Kodak CEO James Continenza dat hij geen verklaring had voor de plotse opstoot en ‘dat de lening een goed bewaard geheim was’.

Aankondiging stond maandag al op Twitter

Bij die uitspraken mogen vraagtekens worden geplaatst, want op maandag tweette een lokale journalist al over ‘een aankondiging van een nieuw productieproject dat de geschiedenis van Rochester  – de thuisbasis van Kodak – en gans Amerika kon veranderen’. Het verhaal belandde dezelfde dag nog op de website van een lokaal nieuwsstation.

Beide werden dan van de respectieve websites verwijderd, nadat Kodak de nieuwsorganisaties vertelde dat ze niet voor publicatie geschikt waren, maar enkel als achtergrondinformatie bedoeld waren. Het bedrijf was vergeten de informatie ‘onder embargo’ te houden. Maar ook daar zondigde Kodak tegen de regels van corporate governance. Die willen dat wanneer informatie vroegtijdig wordt gelekt, ze niet mag worden ingetrokken, maar ze onmiddellijk met alle kanalen moet worden gedeeld. Je kan de tandpasta met andere woorden niet terug in de tube duwen.

Onbekwaamheid? Amateurisme? Voorkennis? Wat er ook van zij, CEO Continenza mag zich aan een bezoek van de Amerikaanse beurswaakhond SEC verwachten. Hij kocht op 23 juni niet minder dan 46.737 aandelen Kodak. Een investering van 103.000 dollar die woensdagochtend 1,8 miljoen dollar waard bleek. Ook de directeur en de CFO van het bedrijf kochten aandelen nadat de regering Trump in mei de Defense Production Act had aangekondigd.

Meer