Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 05 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Trump activeert wet uit Koreaanse oorlog om autobouwers wil op te leggen

Logo Business AM
Coronacrisis

27/03/2020 | Kim Evenepoel | 2 min leestijd

De Amerikaanse president Donald Trump - Isopix

De Amerikaanse president Donald Trump gaat met behulp van de Defense Production Act uit 1950 autobouwers als GM dwingen om meteen beademers te produceren om slachtoffers van het coronavirus te behandelen.

‘Onze onderhandelingen met GM over diens mogelijkheid om beademingsapparatuur te leveren zijn productief, maar de strijd tegen het virus is te urgent voor het gebruikelijke geven-en-nemen van een aanbestedingsprocedure’, klinkt het in een mededeling van het Witte Huis. ‘GM was tijd aan het verspillen.’

De Defense Production Act is een wet uit 1950 die naar aanleiding van de Koreaanse oorlog in het leven werd geroepen. Het geeft de federale overheid de macht om bedrijven te dwingen voorrang te geven aan overheidsbestellingen, in casu de broodnodige beademingsapparatuur om patiënten met zware longontstekingen in leven te houden.

De ingreep van Trump komt er nadat hij autobouwers zoals GM en Ford een hele dag zwaar op de korrel nam. Hij verweet de bedrijven dat ze te traag in actie kwamen om hun productielijnen aan te wenden om snel de apparatuur te produceren.

Nochtans hebben bedrijven als Fiat Chrysler, Ford en GM zich geëngageerd om de vereiste medische benodigdheden te produceren. GM had de handen in elkaar geslagen met Ventec, een fabrikant van beademingsapparatuur, om vanaf woensdag te starten met grootschalige productie. Dat plan liep volgens informatie van The New York Times echter vertraging op omdat het Witte Huis struikelde over de vermoedelijke factuur van 1 miljard dollar.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks