Fotoreus Kodak wordt farmaproducent: beurskoers gaat helemaal door het dak

De slabakkende Amerikaanse fotoreus Eastman Kodak krijgt van de Amerikaanse regering een lening van 765 miljoen dollar (652 miljoen euro), waarmee het zichzelf deels gaat heruitvinden als farmaceutisch bedrijf. De beurskoers ging woensdag weer 300 procent hoger, waarop de handel werd stilgelegd.

De ommezwaai kadert in een campagne van de regering-Trump om voor farmaceutische producten minder afhankelijk te zijn van buitenlandse leveranciers. De voormalige marktleider in fotografie gaat zich richten op het produceren van ingrediënten voor generische geneesmiddelen. Onder meer het antimalariamiddel hydroxychloroquine dat president Trump aanraadt voor de behandeling van Covid-19, maar waarvan de wetenschap stelt dat het niet veilig is. 

Beurskoers de hoogte in

Kodak is het eerste bedrijf dat een lening van de overheid krijgt onder de Defence Production Act, een wet waarmee de VS hun afhankelijkheid willen afbouwen van de import vanuit landen als India en China. Na de bekendmaking schoot het aandeel prompt de lucht in. Na een klim met 200 procent dinsdag ging het aandeel woensdag in de eerste handelsuren weer 300 procent hoger. De handel werd meermaals stilgelegd om de gemoederen te bedaren.

Volgens Kodak-CEO Jim Continenza is het niet eens zo’n drastische transformatie: ‘We hebben meer dan 100 jaar ervaring met chemische en geavanceerde materialen’, zegt hij aan de krant The Wall Street Journal. Hij voegt eraan toe dat de bestaande infrastructuur van Kodak het bedrijf in staat stelt om ‘snel aan de slag te gaan’.

Ooit het ‘Google van zijn tijd’

De merknaam Kodak is al decennialang een synoniem voor fotografie. Op zijn hoogtepunt was het bedrijf volgens de Amerikaanse zakenkrant ‘het Google van zijn tijd’. Wereldwijd had Kodak 145.000 werknemers in dienst. Het bedrijf vond de digitale camera uit in 1975, maar slaagde er niet in om dat om te zetten in duurzame winst. 

In 2011 moest het bedrijf bescherming vragen tegen schuldeisers. In 2015 trad het uit zijn faillissementsprocedure, na een grondige herstructurering. Het bedrijf had zich ontdaan van de meeste van de activiteiten waarop zijn reputatie stoelde, om zich te concentreren op diensten aan bedrijven.

De CEO verwacht dat de farmaceutische ingrediënten na verloop van tijd 30 tot 40 procent van de omzet zullen uitmaken. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20